Plynulé zapínání světel

kybrex
Kontaktovat uživatele:

Plynulé zapínání světel

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,

pro větší výdrž žárovek mě napadlo udělat měkčí zapínání/přepínání. Koukal jsem na schéma, kam by šel připojit regulační obvod, co by třeba během 300ms rozsvítil/zhasnul dané vlákno, protože napájeníé světel jde přes jeden kabel z relé světel na přepínač Potkávací/Dálkový, takže možnosti jsou zatím následující:

1. dát rozsvěcovací obvod na společný kabel od relé světel a "ochránit" vlákno, které první zapíná (takže obvykle potkávací, když nezapomenu páčku přepnutou na dálky. O:-) Ve své podstatě to má význam hlavně pro denní svícení pro nás, co nevedou (zatím) SPDS, protože mě vždy (svýjimkou 1 případu z cca. 6 - 8 za poslední 4 roky) prasklo potkávací vlákno, protože je nejdéle v provozu a při popojíždění přes den se dálkové nepoužije, takže by to asi takový význam mělo.

2. přemýšlel jsem o zapojení ovládacích obvodů až "za spínačem" na každý kabel zvlášť (Potkávací/Dálkové) a během těch cca. 300ms by při zapnutí a hlavně i při přepínání světel docházelo k "prolnutí". 2 problémy z toho jeden velký: Světelná houkačka by byla v trapu, protože má samozřejmě společný kabel k dálkovým, kde by už byl regulační obvod. Druhý průšvih je, že by mohlo nejen cajtům nebo na STK, ale hlavně bezpečnosti provozu v noci vadit prolnutí po dobu 300ms mezi dálkama a potkávacíma. Tma by sice nebyla, ale došlo by na těch pár desítek milisekund k oslnění, než začnou dálky hasnout, ale to by šlo spravit zkrácením intervalu prolnutí, aby se minimalizoval ten efekt, ale nevím teď kolik by byl hraniční čas, aby to "měkké zapnutí" bylo dostatečně měkké pro prodloužení životnosti zejména pro nás, co kupujeme dražší žárovky za pár stovek kus.

- k tomu zhasínání - nejsem si jistej, jestli to je potřeba, jestli třeba prudké zhasnutí vadí mnohem míň než rozsvícení (protože žárovka chladne pozvolna, ale za studena se rozsvítí za krátkou dobu na plný pecky), tak by možná stačilo opravdu zajistit jen postupný nárůst proudu po sepnutí relé na světla. zůstala by v pohodě světelná houkačka a přepínání světel taky (a třeba už přepínání za provozu tolik nevadí, protože je žárovka ohřátá na "provozní" teplotu).

3. Nebo máte nějaký jiný, lepší nápad?

Co si o tom myslíte? =) Nejde ani tak o těch pár korun (někdy teda i pár set za lepší žárovky), ale já jsem spíš ujetej na podobná vylepšení, protože mě to prostě baví, vymýšlet, zlepšovat a mít něco lepšího než ostatní prostě jen pro pocit radosti, že jsem to vymyslel/udělal, ale stejnýho názoru tady na FK bude určitě většina členů. =) Tím chci jen říct, že názory typu "neblbni, je to zbytečný" sem ani psát nemusíte :lol: Vím to totiž moc dobře :mrgreen:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Plynulé zapínání světel

Příspěvek od ferdamravenec »

zkus to a uvidíš
co dáváš za žárovky že ti tak prskaj ? a co dobíjení , nepřebíjí ?

najezdím cca 1tis měsíčně , mám modul denního svícení , žárovky jsem (krom bouračky) měnit nemusel (i po boruračce jsem dal použitý ) , obyč osram
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Na zarovkach taky zalezi,mel jsem nightbrakery svitili pekne ale odesli po cca 3000km,pak jsem dal philips extreme sviti o malinkohur nez osramky,ale uz jsou tam cca 19tkm a pohoda,nebo pokud jezdis pres den tak kup nejaky zarovky za 70kc a neres to,hlavne aby dobijeni taky neslo pres 14,5V
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Tak já měl poslední žárovky asi rok a něco - jedna teda ještě drží, ale stály asi 300Kč pár, nějaký lepší. Víc svítí, ale zase asi za cenu životnosti - je to normální 55/60W H4. Auto dobíjí 14.2V stabilně. Praskne vždycky potkávací podlě mě hlavně kvůli přetěžování při dením svícení, proto bych rád nějakou úpravu. SPDS se mi zatím montovat nechce, moc se mi to nelíbí. Kupovat světlomety se SPDS, který mě by se líbily (viděl jsem se zabudovanýma LED v hlavních světlech) je asi zbytečnej luxus, vzhledem k tomu, že to je poměrně raketa cenově a když mi to nějakej blbec napálí, jako se mi to stalo před rokem, tak si půjdu za svý koupit nový, protože havarijko nevedu a povinný tyhle "lepší" díly nepokrejvá - pokud vím. =) Ale to jsem se odchýlil od tématu. Teď zkoumám a konzultuju s kolegama,m jak nejlíp udělat ten obvod a taky jestli pouze na rozsvěcení nebo i na zhasínání. :) Podle toho, co vymyslím tady na FK s vašima radama. Pak samozřejmě vyvěsím návod/schéma, jestli to domyslím a realizuju. ;)
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Pokiaľ som mal služobnú feldu, ktorá jazdila 1-2 000km mesačne a stále svietila, tak žiarovky vydržali fakt veľa, možno 1,5 roka. Ono zase aj tá žiarovka má dané hodiny ktoré má odsvietiť. V práci sme potrebovali znížiť spotrebu siganlizačných žiaroviek a pomohlo im znížiť napájacie napätie ( niektoré autá cez deň svietia tak že majú žiarovky zapojené do série ). Obvod pozvoľne zapínajúci žiarovku podľa mňa nejaké merateľné predľženie životnosti neprinesie. Žiarovkám skôr vadia otrasy a teplo. Akurát budeš mať v aute nejakú silovú elektroniku naviac, ktorá sa môže pokaziť keď je to najmenej vhodné 8-)
A práve Felícia je auto, kde tie žiarovky vydržia fakt dosť.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Já jsem vycházel hlavně z toho, že žárovka mi snad nikdy nepraskla za jízdy, ale pokaždý při rozsvícení a velice často se nepřepálilo vlákno, ale ten přívod, protože vlákno bylo v pohodě (kontrolováno pod lupou - mikroskop jsem na to netahal :D ). Světlomety felicie jsou celkem dobře chlazený (narozdíl od starých fabií) a když člověk má v pořádku dobíjení a nepřebíjí, tak vydrží dlouho. Mě vydržely čínský tak 3/4 roku, ale koupil jsem si osram (chtěl jsem philips, ale ty za 800kč/pár jsem nikde nemohl sehnat, jen na objednávku s čekáním, tak jsem se na to vykašlal a koupil namodralý osramky). Mám navíc SPDS, takže žárovky šetřím a jsem zvědav, jak dlouho mi tam vydrží. Při dlouhém stání je zhasínám. Jezdím tak cca. od června, takže cca. 8 měsíců, tak napíšu, až prasknou.
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Někde jsem o tomhle nedávno četl. Nejvíce žárovka trpí při žhavení vlákna na provozní teplotu (proudrová špička?). Osram nightbreaker mají tenší vlákno než běžné halogenové žárovky za 50Kč z Teska, proto mají taky větší svítivost, ale na úkor životnosti.
Principiálně stačí vlákno žárovky pouze předžhavit (nižším proudem než provozním) a postupně pustit jmenovitý proud.
Dá se to udělat třeba tak, že se před přívod k halogence dá malá žárovka paralelně buď se spínačem, nebo s nějakým zpožďovacím obvodem, který žárovku zkratuje. Myslím, že stačilo 100 - 150 ms jako doba pro předžhavení. (100 - 200ms se nedá skoro postřehnout při zapínání světel, vlákno žárovky má setrvačnost než začne svítit plným svitem).
Pamatuji si jeden příklad u nějaké staré promítačky. Žárovka vydržela 50h a pak šla do... Když se na promítačce udělala tato úprava, tak údajně žárovka svítí dodnes.

Pokusím se o tom něco najít.
(Za nepřesnosti a nepřesné termíny se omlouvám)
favo

Příspěvek od favo »

Já si na svoje žárovky potom co mi jedna praskla a druhá explodovala (Osram Night Breaker +) koupil redukci přímo ze škodovky (nejspíš nějaký odporový drát či co) a od té doby mám pokoj a žárovky jezdím už cca 2 roky denno denně a zatím žádná nepraskla a stále jezdím Osramy Night Breaker + .
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

favo: A nesvietia s tým odporom slabšie?
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak se to řešilo např. na lada fóru
http://forum.ladaklub.com/viewtopic.php ... r&start=30

Obrázek
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Bavil jsem se o tom s pár lidma, co s tím měli nějaké ztkušenosti a nakonec jsem vyhodnotil jako nejlepší řešení to výkonové spínání plynule tranzistorem (název u schématu z jedné chytré knížky byl "soft-start", který mluví za sebe a bylo to obecně pro halogenové lampy všeho druhu).

Já jsem nastavil čas žhavení přibližně kolem 500ms. Je mírně vidět, jak světla "prolnou" - celkem hezký efekt, ale cesta je stále osvícená a žárovky zatím drží a troufám si říct, že by mohly vydržet místo 9 měsíců tak aspoň několik let.

Jak řekl Kuk1 žárovka trpí při zapínání, než se vlákno nažhaví. Ten drát má odpor skoro nic, takže tam vlítne na zlomek sekundy cca 50A. To je pořádná šlupka, která dost často neodpálí ani tak vlákno jako ty přívody, ale to už jsem říkal. ;) Když se vlákno tím velikým proudem začne žhavit, tak se zvýší jeho odpor (vzpomeňme na základoškolskou fyziku na čem závisí měrný odpor drátu) a tím, jak odpor s teplotou roste, se sníží proud na provozní hodnotu těch cca 4.5A. Já jsem s jednoduchým obvodem dosáhnul toho, že během cca. 500ms od sepnutí proud exponenciální vzroste z 0 na těch 4.5A a je po problémech. Větší maniaci než já můžou obvod poupravit, aby to rostlo lineárně a ne podle charakteristiky toho nabíjeného kondenzátoru, co se přes něj řídí báze toho výkonovýho tranzistoru, ale přišlo mi to už zbytečný. Důležitý bylo se zbavit té destruktivní proudové špičky. Jestli se mi to povedlo, se dovíme za pár let. Napíšu sem, až prasknou :D

Favo: Ohledně odporové kabeláže - jestli se jedna žárovka rozletěla, viděl bych to spíš na průšvih při výrobě žárovky, případně na problém v elektroinstalaci s přebíjením (nejlepší závada, stačí obvykle vyměnit regulátor na altíku) a nebo je tam jinej průšvih, ale nejsem věštec. :) Odporová kabeláž se dělala pro fabky s dojebanými světlomety, které nesnáším a to fabku nemám. Kromě toho, že mi přijde, že všichni majitelé fabií spolehlivě oslňují protijedoucí i přesto, že mají světla seřízená, tak se v těch světlech špatně ty halogenový bambule chladí a tím přehřátím pak praskaj jak na běžícím páse. Škodovka to "vytunila" odporovou kabeláží, která jen způsobí to, že trochu ohřejou izolaci kabelu a do žárovky jde o něco menší napětí, takže se tak nehřeje a víc vydrží, ale taky míň svítí (menší intenzita a víc do žluta), takže to já osobně jako řešení odmítnul. rád vidím na cestu. :)
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak se mi do rukou po delším hledání dostalo další schéma. Upravená je jen kapacita kondenzátoru (rozsvícení do 1s) a mám k tomu i DPS. Několik jich zkusím vyrobit. Co jsem zatím počítal pro sebe, tak výroba jednoho osazeného DPS vyjde na 85 Kč - nemám přístup k součástkám za lepší cenu (jeden modul je potřeba na jedno světlo). Nemyslím si, že by byl o "takovou blbost" větší zájem, tak si nechám udělat celkem 12 ks DPS na pokusy. Kdo by měl případně zájem, tak by nebyl problém se dohodnout.

Obrázek
Schéma převzato z forum.skodahome.cz

Edit: Tak 4.2. bych měl mít hotovou první várku plošných spojů pro soft start.
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak jsem dnes konečně postoupil ;)
První 2 plošné spoje osazeny a vyzkoušeny. Nečekaně fungují :-) Plošných spojů jsem nechal udělat celkem 20.
O víkendu udělám dlouhodobé testování. Byl použit HEXFET Power MOSFET tranzistor s přechodovým odporem pouhých 0,0165 Ohm. To znamená, že když je tranzistor naplno otevřen - při 4,6 A bude ztráta pouze 0,35 W. Doba náběhu žárovky cca 1s.

FOTO zde:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Edit: Po dnešním testování jsem zjistil, že doba náběhu žárovky je 1,2 vteřiny.
Obrázek Obrázek
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak kdyby mel nekdo zajem, par techto hotovych obvodu mam. Par je jich s casem nabehu 0,6s jinak 1,2. Cena 90kc/ks.
favo

Příspěvek od favo »

nebulus píše:favo: A nesvietia s tým odporom slabšie?
To bohužel nemohu posoudit, ale rozdílu jsem si nevšimnul.

Kybrexi něco na tom bude, protože všem tvrdím, že mezi klasickými H7 co mám v dálkových a co byly původně v nových světlech od HELLY i v tlumených, jsem po montáži Night Breakerů+ nezaznamenal citelný rozdíl a oni mi odporují s tím, že to jsou nejlepší žárovky na trhu a rozdíl tam je veliký a že to vidí i slepý.
Ano ten odporový drát, tedy přesněji redukce s ním je opravdu určena přímo pro fábie. Pro mě to v tu chvíli bylo jediný dostupný řešení jak prodloužit životnost žárovky, abych nemusel 2x do roka kupovat dvě H7 za cca 500,- kč a popravdě žárovky od té doby svítí cca 2 roky.
Tady foto té žárovky po cca necelém roce svícení. Alternátor je OK, mám stále původní a po namontování voltmetru do palubky vidím, že napětí nepřekročí 14.3 V a hýbe se v rozmezí 13,8 - 14,3 podle toho, co vše zapnu (vyhřívání sedadel, okna a zrcátek, bufík, světla).
Pokud je nějaký lepší řešení a žárovky mi budou svítit na plno, tak jej rád vyzkouším.

Obrázek
Naposledy upravil(a) favo dne stř 12. úno 2014 8:22:18, celkem upraveno 1 x.
Moje felda 1.4 MPi
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
favo

Příspěvek od favo »

Kuk1 píše:Tak kdyby mel nekdo zajem, par techto hotovych obvodu mam. Par je jich s casem nabehu 0,6s jinak 1,2. Cena 90kc/ks.
Rád vyzkouším, ale pokud bych si mohl vybrat, tak já bych bral 2.ks s náběhem 0,6 s pro dálkový světla a dva kusy s náběhem 1,2 s pro tlumená.
Jen si tak říkám jak to bude s rozměry aby se mi vůbec ty dva moduly někam rozumně vešly, nejlépe přímo do světla :scratch:
Moje felda 1.4 MPi
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Takže, rozměr plošného spoje je 18 mm x 33 mm. Což by se do světlometu mělo vejít. Tak to bylo původně plánovaný, aby se to vešlo do světlometu. Horší je to, že se musí štípnout přívodní kabelu ve světlometu a připájet na plošný spoj. Radši jsem vyvrtal díry pro kabely o průměru 1,5 mm, to by mělo stačit snad do jakéhokoliv světlometu. Osobně si myslím, že pro dálková světla je soft-start zbytečný, kvůli bezpečnosti (světelná houkačka) 0,6 s je přece jenom dlouhá doba, když chceš někoho upozornit. Když doma najdu SMD kondenzátory s kapacitou kolem 10uF/16V tak by čas mohl být 0,3s - a to je skoro neznatelný.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
guldys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od guldys »

Ahoj, já bych bral dva ks tý 1s verze. Kolik by bylo poštovný? Zaplatil bych předem na účet.
Pipa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pipa »

Ahoj taky by se mi líbily dva kusy těch 1.2s a jestli by to šlo osobně by jsem si to někde vyzvedl jsem také z prahy.
ŠKODA FELICIA 1.6 MPi - Zelená metalíza 9595
ŠKODA FELICIA 1.6 MPi - Stříbrná
RENAULT EXPRES / RAPID 1.9D - Modrá
SIMSON S51 ENDURO - Bílá / Černá
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Pipa a guldys máte SZ
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Dneska jsem poprosil kamaráda, abychom změřili na osciloskopu jak vypadá průběh napětí a proudu na žárovce s a bez soft startu. Bohužel jsem napětí měřil na +12V větvi a ne na GND. Ale aspoň je vidět pro porovnání průběh proudu a hlavně špička při zapnutí žárovky. Později udělám přesnější měření.
Jen dodám, že při připojení žárovky na + tak na chvilku byla proudová špička zhruba 35A.

Edit: ten zelený graf je k ničemu, protože bylo napětí měřeno ve špatném bodě - tzn. ukazuje napětí baterie v momentě jak připojím/odpojím baterii k/od žárovky.
Naposledy upravil(a) Kuk1 dne pát 04. dub 2014 16:32:33, celkem upraveno 1 x.
guldys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od guldys »

Právě tu byl pošťák. Vypadá to hezky. Teď už jenom najít čas na zamontování :)
favo

Příspěvek od favo »

Já už mám první světlo komplet hotový a jakmile skončí autosalon, tak se vrhnu na druhé.
Moje felda 1.4 MPi
RAAF_96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAAF_96 »

Paradni napad chlapi, a co cena za 2ks? :) Klidne bych do toho sel at posetrim sve Osramky.
Škoda Felicia Combi 1.6 55kw r.v.97 - http://radimfojtek.rajce.idnes.cz/Moje_Felda/
Škoda Octávia Combi 1.8t 110kw - http://radimfojtek.rajce.idnes.cz/Koktik/
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak cena za 2 ks je 180 kč. Momentálně řeším problém, proč uživateli fávo lehce svítí na dálkových světlech indikační LEDka, když nejsou zapnuté dálkové světla a svítí obrysové nebo tlumené světla.
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak menší aktualizace. Favo a já úspešně testujeme soft starty. Zjistil jsem 2 drobné chyby. 1. soft start nemůže být na H4 žárovce, protože potom nesvítí dálkové světlo. Je to kvůli tomu, že H4 žárovka má společnou zem pro obě vlákna (to mi při testování na stole nedošlo... :hlava: ) a za 2.při použití softstartu na žárovkách typu H1, H3, H7 na dálkových světlometech, prosvítá kontrolka dálkových světel. Když je ale softstart zapojen pouze na jedno vláknových žárovkách v tlumených světlech, tak se problém neprojevuje.
Pracuji na upravené verzi tohoto softstartu, kdy se nebude přerušovat zem ale + co jde na žárovku. Zatím to vázne na tom, že GME a GES mi nebyli schopni dodat takové množství MOSFET tranzistorů jaké potřebuji.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Zdravím chlapi, koukám, že se to rozjelo :) Já jsem od té doby pokročil a doladil soft starty aniž bych věděl, že to tu řešíte :)

Moje poznatky:
Kuk1: chlape na to, že společná zem je průser jsem přišel, když jsem takhle jednoho dne šel zkoumat, proč mi při zapínání světel problikne i kontrolka na dálky. :) zjistil jsem to. Drainy tranzistorů se propojí přes tu společnou zem na H4. Takže jak si správně řekl, je potřeba spínat +12!! a ne GDN. Takže stačí jen mírně obvodu upravit a hodit tam místo n-FETu p-FET. Já osobně použil IRF 4905. Mají minimální Rdson, ale i tak jsem jim dal radši malý chladič. Ve světlometu je teplo a jeden mi v mlhovce odešel.

S tím prosvítáním u tebe na H1, H3, H7 na dálkách, podle mě to znamená, že se zase někde přes zem, která může být spojená v elektroinstalaci propojily drainy těch tranďáků, takže bacha na to, protože, podle toho, jak moc jsou otevřený, jde do tý žárovky šťáva furt (to by až tak nevadilo, aspoň ji předehřeješ :D ) ale spíš chudák tranzistor a ke všemu bez chladiče! ;) Prostě je třeba spínat +. Na mlhovkách H3 je to v pohodě, tak spínám zem, mám to vyzkoušený, jen bacha na polaritu zapojení.

Malý vylepšení - toto schéma jsem diskutoval i na ebastlirně, kde jsem řešil podobné obtíže jako se řeší zde. Já jsem si místo tvrdýho děliče dal trimer 500k. Ideální, protože si v autě šroubováčkem nastavíte jak rychle chcete startovat tu žárovku. ;)

Kuk1: Můžeš pak poprosit kamaráda o měření na osciloskopu s tím softstartem? :) Jestli to funguje, jak všichni čekáme? Já to taky ještě neměřil. Musel bych to zase vymontovat a zanést do labu, mám to už napájený v autě, tak pokud se ti to podaří, bude to super. :)

Ať to jde ;)
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Souhlasím s tebou :-) V autě je rozhodně lepší spínat +. Už jen z toho hlediska, že karosérie je mínus a na většinu prvků se připojuje + a jsou trvale ukostřeny.

Co se týče tranzistorů, tak IRF4905 už mám doma a jen se čeká, až se k tomu dostanu abych to předělal (momentálně není čas, protože se zabývám už nějakou dobu bakalářskou prací). Neodešly ty tranďáky spíš kvůli statické elektřině? Je ale fakt, že můžou odejít i vlivem tepla. Není problém umístit na novou verzi malý hliníkový chladič a přidání trimu je geniální. Já jsem ho tam nedávál z toho důvodu, že jsem si vzpomněl ze školy, že by se do auta neměl dávat, protože hrozí, že se vlivem vibrací bude jezdec sám od sebe posunovat - proto by bylo zapotřebí je po montáži do auta zafixovat (je možný, že je to blbost :-D).

Co se týče měření na osciloskopu, tak grafy jsou o několik příspěvků výše. Jen dodám, že zelená čára je napětí, ale je změřený ve špatným bodě, takže z grafu jde pouze poznat kdy jsem připojil + od žárovky k baterii a kdy jsem obvod přerušil.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jooo bakule, to znám, mě už teď čeká diplomka. Hele náhodou nějaký tipy na HW, kde nakoupit dobře a levně bys neměl? Kdyžtak dej SZ, napsal bych, co potřebuju (Atmel CPU + GSM...). :)

Kvůli statický elektřině dávám bacha když to montuju, jak se říká, vurt palec u nohy mít na kolíku v prodlužce :D Ale jak je to zapájený, tak by se snad nemělo stát, aby byl skokovej rozdíl na pinech někde přes průrazný napětí (ono je pár desítek V, ale i tak si myslím, že ten tranďák je v tišťáku v bezpečí) - spíš ta teplota, fakt se hřál, měl i takovou tu barvu rozpálenýho kovu. :D

Na oscilogram jsem koukal, ale tam je to "bez soft startu" nebo jsem ten druhej se soft startem přehlídnul? :safe:
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Hele jediny moznosti jsou Ges nebo GM a potom zahraniční servery typu ebay, alibaba, dealextreme, amazon. Momentalne maji v GESu slevu 20% na vsechno. Staci kliknout na sipku vpravo a uvidis druhy graf. V tom albu jsou na rajceti dve fotky - jedna s a jedna bez softstartu - a opravdu to funguje. Cetl jsem jeste jednou co jsi psal a hlavně jsem našel článek na elektrobastlírně. Jelikoz jsi pouzil jiny tranzistorn(s vetsim rdson) tak mas pravdu, ze odesel nejspis prehratim :-) přecejenom je rozdíl ztráta 0,1W a 0,7W :-)
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Aktualizace, přeměna na spínání v kladné větvi byla snažší než jsem si celou dobu myslel. Stačilo otočit diodu a kondenzátor a vyměnit tranďák IRFZ48N za IRF4905 a ejhle ono to funguje a nemusí se kvůli tomu předělávat plošňák. Zkušebně jsem osadil dva plošňáky a funguje to. Testoval bych dál, ale vybila se mi baterka na který jsem to zkoušel :-)
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

To je dobrá zpráva, tak až bude ta verze na H4 dostatečně otestovaná a připravená k "sériové výrobě", dej vědět :thumleft:
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Já svojí vlastní verzi používám už asi 2 měsíce a funguje to skvěle ;) Zmenšil jsem obvod na cca 2x1,5cm + malej chladič na ten IRF. Spínání mám na cca. 3/4 sekundy. Možná to ještě zkrátím, protože při přepnutí je malinkej okamžik tmy, ale jinak to je super. Na mlhovky jsem nechal spínanou zem (tam je to fuk) a nastavil jsem si maximální dobu rozsvícení, takže mlhy naběhnou až tak za 3 sekundy tam mi to nevadí, tak šetřím žárovky co nejvíc, protože jejich výměna je fakt super prácička. :D
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak dneska bylo pěkně. Tak jsem se dostal k montáži soft startů. Rozhodně doporučuji při montáži vyndal celý světlomet. Pak jde práce mnohem snáž a rychleji (Já to dělal samozřejmě bez vyndaných světlometů). Úplně na první fotce je vidět první verze softstartu s N mosfetem (zabalená el. izolačkou). V autě sloužila bez problémů 2 měsíce každodenního používání. Nově je v autě verze 2 s P mosfety tzn. že se nespíná kostra, ale spíná se plus. Když jsem soft start montoval do druhého světla, tak jsem si natáhl k plošňáku malý kousek kablíku jako kostru. Zdálo se mi totiž zbytečný štípat 2 kabely v původné elektroinstalaci k žárovce. Takhle jsem musel přerušil pouze plus.

FOTO:
Soft start s N mosfetem (po 2 měsících v autě)
Obrázek

nová verze soft startu na místě, časová konstanta je 700ms
Obrázek Obrázek

u světla u spolujezdce jsem si vypůjčil kostru od parkovaček (nemusel jsem kostřící vodič od žárovky střihat)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Důkaz, že se jedná opravdu o novou verzi s tranzistory IRF4905 (P mosfet) Těch kabelů si nevšímejte :-D
Obrázek
favo

Příspěvek od favo »

No paráda, už se těším na nesvítící kontrolku dálkových, protože ledkám které mám já stačí fakt málo aby svítili viditelně.
Mě spoždění náběhu dálkových až tak nevadí, protože se mi dálkový zapínájí k tlumeným které svítí stále, takže u mě žádná tma do náběhu dálek.
Ovšem rychlejší náběh by nebyl na škodu, protože světelná houkačka nabíhá pomalejí než zapnutí dálkových, nevím proč. :scratch:
Moje felda 1.4 MPi
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Tak mi doma zbyli jeste 4ks soft startu, ktere prerusiji kladnou vetev zarovky. Doba nabehu zarovky 220ms a cena 120Kc.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Favo: Tobě svítí při dálkových i potkávací vlákno, nebo máš nějaký jiný světlomety na H7 a předělaný zapojení? Nepřehřívá se to ve světlometu? A co kabely, netečou?
Kuk1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuk1 »

Pokud by měl někdo zájem, tak ještě nějaký soft starty mám.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

kybrex píše:Favo: Tobě svítí při dálkových i potkávací vlákno, nebo máš nějaký jiný světlomety na H7 a předělaný zapojení? Nepřehřívá se to ve světlometu? A co kabely, netečou?
Favo má Golfa ;) :lol:
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Aha :lol: Já viděl avatar a na něm zelenou feldu takže mi to nedošlo. V tom případě je to jasné :thumleft:
Odpovědět