Budoucnost Feld

pokec o všem možném i nemožném
Paulie93 - FK

Budoucnost Feld

Příspěvek od Paulie93 - FK »

Zdravím,
Už dlouho si pokládám otázky...
Jak to vidíte s budoucností Felicií obecně?
Jak dlouho myslíte, že budou na Feldy dostupné náhradní díly?

Jak to vidíte :)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Re: Budoucnost Feld

Příspěvek od Maty »

Škodovka se dílů na feldu začíná zbavovat.

Nicméně ND na feldu nedělá jenom škodovka a dělá to spousta jinejch lidiček.

většinou to s feldou bývá "dokud nás STK nerozdělí" :D
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Dílů bych se nebál, vrakoviště jsou feld pořád plné a naštěstí existuje druhovýroba. Já osobně mám s feldou vztah "dokud nás rez nerozdělí", no doufám, že se to nestane ještě aspoň 5 let. Až si našetřím na jiné auto (Fiat Croma 2,4JTD), tak feldu dám do garáže, kde ji budu udržovat při životě a sem tam ji vytáhnu do světa, je to prostě můj mazel a zároveň kvalitní pracant :).
Cobrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cobrak »

Nevím, jak kluci v jyných městech a kluci na vesnicích, ale tady v Praze je felda už málo časté auto. Když tak počítám, tak první Favority byly už rok 1988, ty už skoro nevídám. Potom ty další byly do roku 1993 - to je 20 let dejme tomu. A Favority už jsou tady u nás docela raritou. Myslím, že v roce 2018, kdy tomu bude nějakých opět 20 let od faceliftu, budou tu stejně raritní Feldy, jako dnes Favority. To ovšem dává jiskru v tom smyslu, že v roce 2018 a dál bude Felda natolik vyjímečná, že se vyplatí jí udržovat "v kondici" a lidi se za ní pak budou otáčet ;-) Já to mám tak, že až budu chtít, tak si našetřím na silný benzín a tím budu prostě jen jezdit a jezdit, žádný úpravy, nic, a Feldu budu mít v garáží a píglovat jí a jezdit s ní jen na pohodu na výlety ;-)
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Troufnu si odhadnout, že nastává pomalu konec felicií. Stačí se podívat na inzeráty a cenu za kterou se prodávají. Za ty peníze seženete úplně jiné auto - vyšší třída, bezpečnost, ale i dražší provozní náklady a díly.

Za 4 roky (tzn. ještě 2x STK) bude felicií na silnici úplné minimum a když budou tak to budou ještě větší vraky než teď. O to hezčí pohled bude na pěknou feldu o kterou je pečováno s láskou ;)

Ale trend kdy se z aut stává spotřební zboží je nezadržitelný a buďme za něj rádi, protože se za menší peníze můžeme vozit v lepších autech ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

"protože se za menší peníze můžeme vozit v lepších autech"
smrčku to je relativní. Pro dělníka, kterej bere 12 tisíc čistýho, má 2 děti a bydlí v paneláku je felda nepostradatelný auto, když dojíždí třeba jen 10 km denně do práce.
Porovnej si ceny jen základních dílů výfuk, rameno, poloosa, brzdový věci mezi feldou - fábií - octávií. Takovej obyčejnej dělník jiný auto nepotřebuje a ani by ho neuživil. A to neuvažuju o nějakým malým zahraničním autě, jako je pažout, renautl, opel a o korejských mr.... nemluvě.
A argumenty, že si ten dělník má najít lepší práci, aby si mohl dovolit lepší auto neberu, tohle řekne jen člověk, kterej neví co je to shánět práci v regionech, kde práce není.
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

Počty registrovaných aut v roce 2012:
Škoda Fabia (396 574 - 7,93)
Škoda Octavia (379 958 - 8,55)
Škoda Felicia (373 036 - 15,22)
Renault Mégane (119 961 - 10,93)
Škoda 135 Favorit (107 942 - 20,28)
VW Golf (104 143 - 13,70)
Ford Focus (94 474 - 8,98)
Škoda 120 (87 073 - 30,10)
VW Passat (84 117 - 11,07)
Opel Astra (83 931 - 13,03)

I když v praze třeba nejsou tolik vidět pořád je jich na silnici šílený množství, ostatně podivejte se kolik bylo jeste pred dvema lety 120tek... a to už jsme dávno měli ekodaň. Takže o budoucnost feld nemám strach, akorát mě sere že škodofka už hodně dílů nedodává, a druhovýroba je ve většině případů nepoužitelná... Například kloub na starej typ řazení - VIka vydržela měsíc, a jinej nejde sehnat
Obrázek
Obrázek
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

103457 píše:"protože se za menší peníze můžeme vozit v lepších autech"
smrčku to je relativní. Pro dělníka, kterej bere 12 tisíc čistýho, má 2 děti a bydlí v paneláku je felda nepostradatelný auto, když dojíždí třeba jen 10 km denně do práce.
Porovnej si ceny jen základních dílů výfuk, rameno, poloosa, brzdový věci mezi feldou - fábií - octávií. Takovej obyčejnej dělník jiný auto nepotřebuje a ani by ho neuživil. A to neuvažuju o nějakým malým zahraničním autě, jako je pažout, renautl, opel a o korejských mr.... nemluvě.
A argumenty, že si ten dělník má najít lepší práci, aby si mohl dovolit lepší auto neberu, tohle řekne jen člověk, kterej neví co je to shánět práci v regionech, kde práce není.
Ano pro takové případy je felda ideální, ale jsou lidi, kteří neuvažují racionálně (a není jich málo) a koupí si raději fábku v áčkách, protože cena je +- stejná :(

Já třeba vím jak dobré auto felicia je a proto se jí pořád nehodlám zbavit, ale jsou lidi pro které to bude vždycky jenom felda :(
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Nejhorší je ta rez na karoserii, to je prostě konec auta. O ostatní díly bych strach neměl, neboť mě tam ani po skoro 16 letech od výroby a skoro 160 000 najetých km nic důležitého neodchází.
Paulie93 - FK

103457 píše:"protože se za menší peníze můžeme vozit v lepších autech"
Jednoznačnej souhlas.....
O těch menších pěnezích dost pochybuju, je pravda že když beru slušnou Feldu nákupku za 30 - 35k tak, že zato může bejt nějakej ten "Folcek" či Frďák, ale zase v jakým stavu i když člověk koupí zachovalé auto vždycky tam musí něco vyměnit nebo mu tam něco nevyhovuje. Což se o těch Folckách či Fordech za 25-35 tisíc rozhodně říci nedá. To je lepší koupit ojetinu za 75 než za 30 a těch dalších 30 do ní postupně nasypat. Navíc Felda se dá skvěle uzpůsobit požadavkům každého v každém servisu si vědí rady. Výdrž Po motorové stránce neuvěřitelná s Fabkem nebo Oktávkou nesrovnatelné. Co se týká té proklamované rzi. Tak krom těch blatníků je to dobré. Koroze krom těch míst jsem na Feldách viděl pramálo.... jo ještě teda ty páté dveře. Nechal jsem si měni oba přední a vyvařit zadní blatníky. Práce+ namíchaná barva + díly 8000kč děláno v servisu na vesnici. Takže taky žádná hrůza a na 5 let nejmín vystaráno. Felda se vyrovná a předčí Fabko ve všech ohledech. Oktávku Ï více méně taky. Kdo je z Prahy tak ví a dá mi za pravdu, že krátká Felda je na prakování v Praze požehnáním oproti té Oktávce. Oktávka I s motorem 1.4MPI (55kw) to byl lenoch o proti Feldě a ty první výbava žádná a cena ještě dne hodně přes 50k. Takže dle mého Felda to válcuje dosti silně. Jinak sice auta jdou dolu, ale pro člověka co nebere okolo 40.000kč to má do spotřebního zboží dost daleko.

P.S.

co znamenají tyhle čísla? (tučně)

Počty registrovaných aut v roce 2012:
Škoda Fabia (396 574 - 7,93)
Škoda Octavia (379 958 - 8,55)
Škoda Felicia (373 036 - 15,22)
Renault Mégane (119 961 - 10,93)
Škoda 135 Favorit (107 942 - 20,28)
VW Golf (104 143 - 13,70)
Nosferat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nosferat »

Pocet aut a prumerny vek
Renault Clio Generation 90TCe 56kw
Škoda Fabia II Family 1.2HTP 12v 51kw

https://www.instagram.com/hrabe.official/
Paulie93 - FK

Tomu počtu jsem rozuměl, ale ten věk mi unikl :D
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Paulie93 píše:... Co se týká té proklamované rzi. Tak krom těch blatníků je to dobré. Koroze krom těch míst jsem na Feldách viděl pramálo.... jo ještě teda ty páté dveře. Nechal jsem si měni oba přední a vyvařit zadní blatníky. Práce+ namíchaná barva + díly 8000kč děláno v servisu na vesnici. Takže taky žádná hrůza a na 5 let nejmín vystaráno. ...
No ono je to dost, dát 8000 Kč na opravu rzi na auto v hodnotě stěží 10000 Kč, jenom aby prošlo přes STK. ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

osobně jestli nebude levnější prevence proti rzi než její oprava ;)
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Myslíš jako nevyjíždět v zimě jo?
Paulie93 - FK

No, já jsem trošku magor, na levém zadním tři puklinky o rozměrech 1x1cm na pravém jedna o rozměru 0,5cm x 0,5cm a přední měněny pro sichr :D Hodlám mít svoji Feldu ještě nejmíň 5 let takže investice pro mne dobrá... korn když předtím měněny rozvody, výfuk,hall snímač, brzdy, spojka :) po těchto všech pracech má takovéto auto rozdoně věčí cenu než 10 tisíc. Udržovaná Felda nemá s STK žádný problém ;)
osobne
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od osobne »

Já mám všechny čtyři blatníky zrezlé tak, že už to nezakryjí ani plastové lemy blatníků. V srpnu mě čeká STK, tak přemýšlím, co s tím? Už jsem koupil sprej se svoji barvou, asi to těsně před termínem TK odřu špachtlí, zakytuji a přestříkám sprejem. Jenom to co přesahuje přes platové lemy. Ještě musím koupit kyt. :lol:
Paulie93 - FK

To je o nátuře člověka dát 8ičku za na blesknutí auta, je pro mne dobrej deal, pač mě se rez na autě strašlivě hnusí :pig: :pale: :thumbdown: :baseball:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Budoucnost Felicií je jasná. 90 procent jich za pár let skončí na vrakovišti, protože už teď to vraky jsou a majitelé do dojíždějí do příští STK. 10 procent budeme my nadšenci dál udržovat. I to se ale postupně zredukuje a z Fel. bude rarita.
Například ségra se teď zrovna chystá hodit do šrotu mého bývalého Favorita. Auto je to na pohled hezké, nezrezlé, motor šlape, ale je potřeba udělat komplet brzdy včetně trubek a to je tak 4 tisíce za materiál plus 2 tisíce za práci. No dali by jste to do takového auta? Já taky ne.
Koupila nový Ford Ka za 173 tisíc. Za sedm výplat má auto rozměrově větší než Fa/Fel (mimo délky), s mnohem lepší výbavou, bezpečností...

Já osobně mám ještě dvě Felicie. Jedna je leštěnka v garáži, druhou má manželka na tlučení po městě. Až jí dotluče, tak asi bude dotloukat i tu mojí leštěnku. Na obou autech už měním jenom to co by zapříčinilo nepojízdnost, případně nezpůsobilost k provozu.
Arkis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arkis »

Je to fakt o člověku, každý na auto pohlíží jinak. Já se feldy nezbavím, i kdybych měl jiné auto. To, že lidi dávají auta na vrakoviště je akorát plus pro mně, protože já kupuju věci hlavně tam... Je fakt, že felda není už ani moderní a nikdy nebyla bezpečná, ale je to felicia - srdcovka.
Paulie93 - FK

Atnarfus píše:Budoucnost Felicií je jasná. 90 procent jich za pár let skončí na vrakovišti, protože už teď to vraky jsou a majitelé do dojíždějí do příští STK. 10 procent budeme my nadšenci dál udržovat. I to se ale postupně zredukuje a z Fel. bude rarita.
Například ségra se teď zrovna chystá hodit do šrotu mého bývalého Favorita. Auto je to na pohled hezké, nezrezlé, motor šlape, ale je potřeba udělat komplet brzdy včetně trubek a to je tak 4 tisíce za materiál plus 2 tisíce za práci. No dali by jste to do takového auta? Já taky ne.
Koupila nový Ford Ka za 173 tisíc. Za sedm výplat má auto rozměrově větší než Fa/Fel (mimo délky), s mnohem lepší výbavou, bezpečností...

Já osobně mám ještě dvě Felicie. Jedna je leštěnka v garáži, druhou má manželka na tlučení po městě. Až jí dotluče, tak asi bude dotloukat i tu mojí leštěnku. Na obou autech už měním jenom to co by zapříčinilo nepojízdnost, případně nezpůsobilost k provozu.
Je to tak, no. Vidím to tak na ty 2 STK nebo cca 5 let a Feldy se zredukujou tak na třetinu......
Byly, jsou a snad co nejdéle budou.... Feldy ty jedny z nej kár :thumleft: :thumright:
cackler
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cackler »

Teď se Feldy pomalu blíží cenovému dnu, kdy níž už nepůjde a hodně jich zmizí do šrotu a pak nastane druhé fáze života a to veteránská, kdy cenu půjdou pomalinku nahoru, jak budou ubývat náhradní díly a vše.
Zatím mám jasný plán udělat si z ní veterána, tak snad se toho dožije holka :)
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Stačí auto udržovat v provozuschopném stavu a poslouží ještě několik let. Já mám v plánu do budoucna, max 3 roky, koupit něco rodinnýho a feldu nechat na popojíždění (pokud projde STK). Na ježdění do města v rychlosti 50km/h je to nejlepší povoz, nedám na ni dopustit. Navíc i laik, jako jsem já, si v podstatě udělá minimálně 50% oprav na autě sám (ne-li víc). Takže proto jsem tehdy zvolil feldu.
Jasně, na silnicích jich bude ubývat (ale třeba uhersko-brodsko je zaplaveno feliciemi), ale osobně si stále myslím, že v cenovce do 30 tisíc je lepší koupit nableštěnou feldu po dědáčkovi, než vylítanou fabii HTP po čtyřech majitelích (v Ačka po prvním s jasnou historií). Jak už tady kdysi někdo prohlásil, kdyby měla felda pozinkovanou kastli, tak není co řešit, protože trend snižování emisí způsobuje dle mého rapidní snížení životnosti a náchylnosti motoru.

EDIT: A jak bylo řečeno, tak budoucnost feld žene do záhuby i díly druhovýroby a čína. Aktuálně mi měnili nějaký ložisko v řazení, aby tak nelítala šalt páka a po 2 týdnech už má zas vůli jak kráva. Takže výměna tak akorát na*ovno.
FELICIA LXi [] 1.3MPi, r.v. 1999 Deep sea blue metalic
Ford Focus II 1.6 TDCi 80kW
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ja si každým rokom a s každou STK hovorím že končím :D . Ale korózia a vek sú nezastaviteľné. :x Ale zdá sa že pikapa pochová aj pripravovaná parkovacia politika (1 domácnosť 1 auto ) a tiež fakt že mi tu doma stojí aj nevyužité VW POLO 2008 v slušnej výbave a ešte služobák Kangoo na jazdenie cez týždeň. Okrem toho predošlý majiteľ na pikapa sral, takže pohľad do motora je desivý. Fotrík má takú pravú dôchodzovskú feldu 98 s asi 70 000km, keby zvonka nemala dva ťukance, tak je ako nová.
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

felda podle mě vydrží ještě dost dlouho..já mám doma favorita po dědovi rok 89 s 400tkm a stále projde .chce to udržbu ale tam moc u tdlech aut nestojí.hlavní je pořádný ochraný nátěr podvozku a kastly po zimě odsolit.

Obrázek
Obrázek
ná mé felde rok 98 mám už cca 250tkm a stále v origo krom zavařených pátých dveří.tenhle rok jsem jen ošetřil spojení prahu u zadních dveří.

Obrázek
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
Xyz255
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xyz255 »

No já osobně se feldy nezbavim ani náhodou (tak ne já, ale budu talčit na tatika, aby se jí nezbavoval :D ). Navíc je to kombík, takže se tam vleze celej pokoj (včetně matračky na střeše). On ju docela zanedbával, prostě hlavně že jede a dokud rez nesežrala dveře tak je nevyměnil... Původně jsem chtěl americkýho veterána, ale mám dojem, že když budu udržovat feldu tak to bude mnohem adrenalinovější sport (a mám k ní určitej vztah) a hlavně to nebude tolik stát... Akorát já vůbec neumím všelijaký ty vařící a kastlovní práce (neumim zatim nic, akorát jsem odstrojil středovej pane, abych vysál :D ), takže jsem odkázanej na vesnickej servis, u kterýho v poslední době pochybuju o kvalitě...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Pak je Felda vhodný výukový materiál. Vybodni se na vesnický servis a dej se do toho sám.
Odpovědět