vule v razeni

vše okolo převodovek
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: vule v razeni

Příspěvek od ferdamravenec »

musí se odvrtat
Vasek

Příspěvek od Vasek »

čep z toho téčka dostaneš ven jednoduše odvrtáním... pak díru zvětšíš a dáš tam šroub (tušim M8). "Tčko" neni potřeba měnit, protože na něm se nic nekazí a pokud by byla vytlačená ta díra, tak se to stejně eliminuje tim zvětšením díry.
Co se týče toho pružnýho kolíku, tak ten se dá vyndat několika způsoby. Vždycky je ale potřeba síla. Mě se nejvíce líbí způsob, že zařadíš jedničku (řadící tyč vyjede nejvíc z převodovky) a vhodně to podepřeš heverem. Podepření je hodně důležitý, jinak bys totiž ohnul řadící tyč. A jak to máš podepřený, tak už ho můžeš vymlátit zezhora (skrz motorovej prostor). Někdo ho vymlacuje zespoda (zařadit zpátečku, ať je tyč co nejvíce zastrčená), mě ale přijde můj způsob bezpečnější.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

Prosím o radu, řazení mi jinak funguje docela normálně (jde normální silou, páka se vrací do neutrálu) ale při zařazeném stupni to má strašnou vůli do stran, snad 3-5 cm... Nevíte co tady z těch dílů bych měl vyměnit? http://www.autokelly.cz/#|Y33buV4cvEnkJ ... Cygw3B8g==
Díky za pomoc ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

1) ten tvůj odkaz opět nefunguje :? :?
2) není řazení, jako řazení, musíš kouknout pod auto co tam vlasně máš, nejsme jasnovidci ;)
modrafelda - FK

Aha sorry, nevím jak jinak to poslat, tady mi to funguje... Felda je z konce roku 97 tak tam asi bude ten nový typ řazení ale ještě to ověřím

Edit: Tak jo je to nejspíš ten nový typ.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

ten odkaz někdo opravil ?
kliknu na něj , jsem na nějaký hlav str kelly , dám zpět vrátím se do fora , kliknu na odkaz a jsem na stránce kelly s dílama na řazení
modrafelda - FK

nikdo ho neopravoval, možná musíš mít otevřené nějaké okno s jejich stránkou a pak to jde :D nevím
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Vlez pod auto a nech někoho hejbat pákou. Uvidíš kde to je. Já bych tipoval tohle: http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/6 ... -2627.html pokud je to to nový řazení.
modrafelda - FK

Tak tady přesně je ta vůle:
http://hv-labs.xf.cz/files/49838c3eb215.jpg

Dá se to teda nějak jednoduše spravit? :) Předpokládám tím že tam narvu tlustší šroub? Nebo radši koupit díl 1, díl 2 nebo oba?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Odvrtáš nýt a dáš tam 8-ičku šroub s osazením.
modrafelda - FK

Super, díky ;)

Edit: M8x54,5 může být? Prodávají to v Auto kelly, obrázek: http://www.autokelly.cz/ImageView.aspx? ... 0115519090
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tohle je šroub na řazení, ale pod šalpáku, ty budeš potřebovat kratší, změř, jak je široká ta vidlička podle ní dej šroub.
A klidně odvrtej oba ty nýty, na obou kloubkách, když už v tom budeš.
modrafelda - FK

Aha, myslíš že to mají v Auto Kelly? (poslal bych odkaz na kategorii ale stejně to nebude fungovat...)
Nebo tam můžu dat normální M8čku? Pak dotáhnout matkou k té kleci, nebo musím použít pojistnou matku / 2 matky proti sobě (aby se šroub mohl v té kleci volně otáčet) ?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Stačí obyč 8-ička kadmiovaná, dotáhni, aby šlo kloubem pohnout, ale neměl vůli, pak dej ještě kontramatku.
mikka

Příspěvek od mikka »

Vevnitř toho Téčka je váleček, který je mírně delší, než Téčko. Takže se to stahuje fest, aby vidlička důkladně sevřela ten váleček. Je to těsněné po stranách toho válečku O kroužky, aby tam nešel prach, a váleček má ještě dva zápichy, ve kterých jsou další O kroužky, aby se mezi nimi líp udržela vazelína.
Použil bych samojistící matici, nebo obyč matici a pod ní pérovou podložku.
modrafelda - FK

no a nebudou nakonec shnilý ty O-kroužky? Jaká je vůle mezi tím válečkem a objímkou?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Shnilý nebudou a vůle tam není, buseš mít problém to vyklepnout, aby jsi to mohl namazat a znovu složit. Rozeber a uvidíš sám.
modrafelda - FK

Ok, já jen že bych je jinak koupil. Tak zatím díky za rady, kdyžtak potom sem napíšu jak dopadla oprava.
modrafelda - FK

Tak jsem to rozdělal a zjistil že ta vůle je přesně tam, kde ji nechci :D tedy mezi tím válečkem a objímkou, nikoli mezi nýtem a válečkem. Zkusím to obalit nějakým tenkým plíškem...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak to kup nový. :o
Richard_Solta - FK

Příspěvek od Richard_Solta - FK »

Dobrý den, mám 1.3 mpi a měl jsem vůli v řazení když jsem koupil jednička skoro nešla tak jsem čepy udělal na šrouby a měl jsem vůli v tom konci kde je napojené řazení do převodovky byl tam takový váleček z plechu a v tom hrozná vůle tak jsme to museli převrtat dát imbus a bylo to chvíli dobré teď je tam zase vůle a dost vrtat už to nechci a nejhorší je že ta díra není kulatá ale do stran co s tím? Přemýšlel jsem něco na způsob trnu/šroubu ale to moc dlouho nevydrží. Ještě dodám že to je ten novější typ asi bez té kostky jestli mě chápete Děkuji :cry:
modrafelda - FK

Pořádně to stáhnout pevnostním šroubem, aby se ty ta objímka sevřela kolem toho trnu.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

koupit díl , který je opotřebený
Svabek

Příspěvek od Svabek »

Ahoj pánové,
chci na autě vyměnit tento kloub řazení (je úplně vyglajdanej - jestli to dobře chápu je to ten starší typ) http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/8 ... -2625.html Otázka: nezkoušel někdo tenhle kloub opravit? Jestli se v něm třeba nedají jen vyměnit nějaký O-kroužky, manžety nebo něco podobnýho co je uvnitř. Zkrátka abych to nemusel kupovat celý když ten hliníkovej "futrál" je v pořádku. A jen tak na okraj - může být tenhle vychozenej kloub příčinou toho, že mi jde hodně blbbě řadit 1. a 2. rychlost? (při řazení to klade velkej odpor, ale zuby to nepočítá). Díky.
RAAF_96
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAAF_96 »

Takže stačí vyměnit ty dva čepy a nahradit je 8 šroubem? Žádné těsnění nebo tak není potřeba dávat nové? Díky
Škoda Felicia Combi 1.6 55kw r.v.97 - http://radimfojtek.rajce.idnes.cz/Moje_Felda/
Škoda Octávia Combi 1.8t 110kw - http://radimfojtek.rajce.idnes.cz/Koktik/
Svabek

Příspěvek od Svabek »

Ahoj, takže si odpovím sám:

kloub řazení jsem rozkuchal, což šlo docela dobře po odvrtání dvou čepů, které drželi víčko (na fotkách je to trochu odlomené, byl jsem asi netrpělivý). Vnitřní gumové výstelky by se teoreticky asi daly vyměnit, ale jako náhradní díl jsem je nenašel a tak jsem dal celý kloub nový. Je to sice značka Auto Quality (za 220,- Kč), o které jsem se posléze dočetl, že je to docela šmejd, ale snad to nějakou dobu vydrží. Dotáhl jsem zároveň šroub na takovým tom "T-čku" přímo pod řadicí pákou a řazení je teď krásně přesné bez vůle a i ta jednička a dvojka jdou o něco lépe řadit.

Pro zajímavost přikládám fotky rozbraného kloubu:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Matuhsch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Matuhsch »

Já sem dal viku, vydržela měsíc, nejprve se povolil šroub a rozpojilo se mi řazení na křižovatce - fakt super.. a pak to celý prasklo při pokusu to nějak rozumně utáhnout
Obrázek
Obrázek
Odpovědět