Nepravidelný chod motoru, hořící katalyzátor

Simos 2P
135M, 136M
LukasJ

Nepravidelný chod motoru, hořící katalyzátor

Příspěvek od LukasJ »

Ahoj,

mám problém se svou felicií, vrátil jsem se teď po delší době ze zahraničí domů, přičemž auto cca 4 měsíce stálo. Když jsem po této době nastartoval, motor má nepravidelný chod, klepe se. Celkově dost vibruje, volnoběh se drží odhadem na 700 otáčkách, má to divný zvuk a všelijak blbne. Po přidání plynu to leze pomalinku nahoru a má zvuk jak stodvacítka. Při jízdě nemá výkon, je to zdechlé a nechce se jí. Celé je to doprovázeno vibracemi v nižších otáčkách a prdivým zvukem. Přijde mi to, jak kdyby to jelo na 3 válce, je-li to u tohoto motoru možné.

Závažné je na tom ale to, že jsem tímto způsobem auto nakonec jen přeparkoval domů, tedy asi 5km jízdy. Když jsem stál na posledních semaforech, v zrcátku jsem si všiml, že to nějak kouří a šla cítit spálenina. Když jsem zaparkoval, zpod auta se plazil bílošedý dým, smrdělo to spálenou gumou, nebo plastem a když jsem se koukl pod auto, katalyzátor byl rozpálený do ruda.

Před odstavením s tím párkrát jel taťka a říkal, že občas zablbla a jela jakoby na ty tři válce. Po dalším nastartování se to ale chytlo zas normálně. Při poslední jízdě cítil taky kouř, tak to odstavil a od té doby nejela.

Nevíte prosím, čím to může být? Můj tip je katalyzátor, vzhledem k jeho rozžhavení, ale nevím, jestli toto může způsobit takové haprování motoru. Příp. na co kouknout a zkontrolovat. Potřebuju to rozchodit do února, pak asi pápá :-)

Díky, Lukáš
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Re: Nepravidelný chod motoru, hořící katalyzátor

Příspěvek od Honza_t »

Já bych to viděl tak že do paliva nalezla vlhkost, takže vyjet/vyčerpat a nalejt novej benzín. A kdyby to nebylo tim, tak:
Může bejt špatná zapalovací lišta, ale pak to nejede na 3 ale už na 2 - a i to udrží volnoběh, dokonce se s tim dá i dost rychle jet. Další věc je ucpanej vstřikovací ventil, to se musí vyzkoušet/změřit. Možnost je i upálenej výfukovej ventil - zjistíš změřením kompresního tlaku.
mikka

Příspěvek od mikka »

Když jde do výfuku nespálená směs, shoří až v katalyzátoru a ten je pak rozpálený.
Nejspíš nepálí některá svíčka, koukni na ně, v jakém jsou stavu.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Přesně začni svíčkama, pokud nezabere tak lišta. Prostě ti jen "hořel" nespálený benzín ve výfuku otazkou ovšem je zda jsi tím nezničil katalyzátor - poznáš na emisích.
LukasJ

Příspěvek od LukasJ »

OK, děkuji, začnu svíčkami. Jde nějak v domácích podmínkách poznat, že nepálí/jsou vadné? Mimo optický stav jiskřiště. Resp. jestli se mám nějak pídit po jejich funkci, nebo je rovnou prostě vyměnit.
Kdyby byl poškozený katalyzátor, jak se to projevuje? Jde to při provozu nějak poznat, že je vadný, mimo emisí?
Rob

Příspěvek od Rob »

Vadnou svíčku poznáš podle toho, že bude mít jinou barvu než ostatní, měla by být černá, pokud nepálí. Případně to lze vyzkoušet i tak, že ji vyšroubuješ, nasuneš do lišty a se závitem přiloženým k bloku motoru zkusíš startovat - měla by házet jiskru. Ovšem barva jiskřiště je jasný a jednoznačný ukazatel a pokud nevíš, kdy se svíčky naposled měnily (interval výměny je 30-60 kkm), určitě je vyměň. Cena nových svíček není nikterak závratná viz: http://www.autodily-stancl.cz/dr15tc.html . pokud budeš přetahovat intervaly, je více namáhaná lišta a může ti odejít a to je cenově jiná paráda: http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... 11588.html
Poškozený kat poznáš podle toho, že v něm budou chrastit rozpadlé zbytky vnitřku. Nicméně není to až takové neštěstí, je dost takových, co kat z různých důvodů demontovali, případně vymlátili vnitřek a použili pouze prázdný obal. Na emisích se to samozřejmě pozná, ovšem je dost stanic měření emisí, kde je toto měření pouze formalita a dají ti známku na cokoliv. Spotřeba ani jízdní vlastnosti se s vytlučeným katem nikterak nezmění, ba dokonce někteří mluví i o zlepšení a větší ochotě motoru jít do otáček... nový nebo jiný kat bych já do svého auta v žádném případě nekupoval, pouze bych ho vytloukl a použil obal, případně bych namontoval svody z fazola...(u svodů z faka je nutné mít také fako střední díl)
LukasJ

Příspěvek od LukasJ »

Super, díky za popis. S tou barvou svíček jsem si to myslel. Akorát se většinou hrabu v dvoutaktních motorech, tam se podle barvy dá poznat bohatost atd., tady jsem to nikdy nekuchal. O víkendu je tedy vyndám a vyměním. Doufám, že to budou jen ty svíčky. Na ten katalyzátor se ptám spíš než kvůli emisím kvůli chování motoru. Auto už má totiž najeto více než 6x kolem zeměkoule a asi už poslední technickou :-) A já na jaře zase odjíždím na delší dobu mimo čr. Takže se mi nechce kupovat na pár měsíců nové díly, když pak auto asi půjde na vrakoviště :-(
O víkendu se podívám na ty svíčky a dám vědět, zatím moc děkuju za nasměrování :-)
LukasJ

Příspěvek od LukasJ »

Ahoj, tak jsem vcera vymenil svicky, celou sadu. Nastartovala krasne, vse ok, takze spokojenost. Dneska jsem to jel projet, jela hezky, asi 10km. Pak jsem zastavil ze zkontroluju katalyzator jestli zas nesviti, vse bylo ok. Pak jsem nastartoval a uz zas na 3 valce, opet to chrmlalo, nejelo, vibrovalo... po chvili jsem zastavil, vyfukove potrubi zas svitilo, kour zpod auta :-( nastesti nad barakem, tak jsem to sjel bez motoru domu. Takze na chvili to pomohlo ale zas jsem kde jsem byl. Napady co dal? Mam zkusit sehnat nekoho s felicii kvuli te liste zapalovaci? Nebo zkusit vyndat a zkontrolovat ten katik? Diky moc, Lukas.
Rob

Příspěvek od Rob »

Zkus ještě zkontrolovat, popř. prostříknout kontakt sprejem svorkovnici na zapal.liště.Zkontrolovat proto, že tam může bejt špatnej kontakt nějakýho drátku, popř. drátek ulomený/nalomený. Někde tady na FK tuším někdo psal, jak ho to vytrénovalo, ten nalomenej drátek myslím. No a pokud to nepomůže, jinou lištu. Nejlépe půjčit, přehození je otázka 10 min, vyzkoušet a uvidíš. Hned pokud možno nekupuj, aby to třeba nebylo něčím jiným. Pokud to bude ono, inzert nebo na vrakáči se dá solidní lišta pořídit za 500-800 Kč, to není až taková pálka. Nová tuším stojí okolo 1600 Kč originál, čínu nekupuj.
LukasJ

Příspěvek od LukasJ »

Kontakty jsem při rozborce očistil, zkontroloval a prostříkal, tam by neměl být problém. Takže jdu shánět lištu :-/ Náhodou, není tu někdo z ostravy kdo by měl na ozkoušení? :-)
Rob

Příspěvek od Rob »

No zkus to si půjčit někde. Já jsem z jihlavska, tak ti asi nepomůžu... Pokud budeš kupovat někde na vrakáči, je ideální si ji sám sundat z nějakého auta, které je např. bourané a má prokazatelně málo km (alespoň dle tacho). Pokud koupíš lištu z feldy po 150 kkm apod. je velké riziko, že bude také načnutá. Snaž se pokud možno do 100 kkm aby měla. Jinak na vrakáči má všechno dle ujištění prodejců max 120 kkm, ale realita bývá často klidně dvojnásobná. V nejhorším pokud neseženeš na půjčení tak tě čeká nákup, ale pokud by to takto blbě dopadlo, dá se lišta zase prodat s relativně malým prodělkem. Popř. se zkus v prodejně domluvit, že by sis ji rád vyzkoušel a nejseš si jist, zda je to tím. Pokud je takto dopředu požádám, dost často mi prodavači vyhoví (třeba v autokelly nebo intercars). tak ať na to přijdeš a dej pak vědět, jak jsi dopadl
LukasJ

Příspěvek od LukasJ »

Ahoj,

tak se zdá, že auto je opraveno :-) Sehnal jsem dle vašich rad na půjčení na víkend jinou zapalovací lištu a jezdilo to, tak jsem na vrakáči koupil funkční jetou (400CZK) a zatím vše šlape :-) Jezdil jsem s tím teď 2 týdny jestli je to opravdu ok a nedělám rychlé závěry a zatím vše funguje, tak doufám, že jí to vydrží. Chtěl bych vám poděkovat za rady, opravdu mi pomohly. Sám bych na to asi taky přišel, ale ne hned, takhle jsem šel v podstatě na jisto :-) Je fajn, když existuje místo, kde se obrátit pro fundované rady. Ještě jednou díky.

Btw. Občas jde z výfukového potrubí slyšet jak tam něco zaštěrchá/zarachotí. Nic hrozného. Skoro bych se vsadil, že je vysypaný ten katík, nebo něco v potrubí. Má to cenu nějak řešit, rozebírat/vykuchat, nebo nechat tak?
Rob

Příspěvek od Rob »

Tak prima, hlavně že je vyřešeno :thumright: Pokud jsi 14 dní jezdil každý den a problém se neprojevil, velmi pravděpodobně byl tímto odstraněn.

Jinak je dost pravděpodobné, jestli kat dostal takovej kartáč, že nevydržel. Pokud hodláš auto dojet do konce platnosti STK,vykašlal bych se na to. U katu se ráda poroučí ta trubka na kterou je potom napojený střední díl výfuku, často to potrubí bývá "papírové". Šahneš a začne se ti to sypat pod rukama. Práce na hov*no, pokud nemáš dílenský hever na zvednutí celého auta, tak obzvlášť. Zarezlé šrouby bývá ten nejmenší problém. Předpokládám, že pokud budeš auto třeba někomu za pár korun prodávat, bude na hranici své životnosti a to že něco chrastí ve výfuku nebude mít na cenu vliv. Jezdit, jezdit, dokud to pojede a pokud se neobjeví zásadní problém jako ten s lištou, neinvestovat. Toť má rada.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Může ale nastat ještě jeden problém s vložkou katu pokud bude hodně uvolněna a hýbat se tam a začne se pootáčet může se z ní stát +- koule a ucpat ti výfukové potrubí. Poznáš to pak lehce najednou auto silně stratí výkon. Tak bacha na to. Jinak neřeš leda rozpojit výfuk a nahlédnout do katalyzátoru. A pak hold bude případná návštěva na STK buď a nebo.
Odpovědět