Automatické zapínání světel jaké?
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Automatické zapínání světel jaké?
mě jde spíše o to že dokud je klíček zapnut před nastartováním aby ¨nesvítilo nic
až po nastartování a v případě zdechnutí motoru to furt svítí až do vypnutí klíčku
a tak zrovna to ass1 funguje
jen mě bohužel moc dlouho nevydrželo proto bych úplně nejradši to samý ale v bytelnější verzi...
až po nastartování a v případě zdechnutí motoru to furt svítí až do vypnutí klíčku
a tak zrovna to ass1 funguje
jen mě bohužel moc dlouho nevydrželo proto bych úplně nejradši to samý ale v bytelnější verzi...
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
ASS1 funguje pouze s funkčním alternátorem při nastartovaném motoru. Poloha klíčku s ním nemá nic společného.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
pokud nevydrželo je to porot že je problém v instalaci vozidla nebo vleku ,
u bea jsem to měl taky ale problém přišel s půjčováním vleku od bráchy , párkrát mi to vypálilo pojistku , ale až po zastavení , a pak mi začalo občas problikávat .... až zhaslo úplně , byl jen vyhřátý kontakt relé (ani jsem ho ještě nepřiletoval jen opravil na prasáka - prostě ohnul aby byl v kontaktu s deskou
může to dělat i jen blbá žárovka
a u toho ass , pokud se našteluje nižší napětí pro sepnutí , tak se po jízdě hned nevypne , a to pro to že baterie nahltá nějaký napětí a chvilku trvá než spadne na to co dokáže udržet
u bea jsem to měl taky ale problém přišel s půjčováním vleku od bráchy , párkrát mi to vypálilo pojistku , ale až po zastavení , a pak mi začalo občas problikávat .... až zhaslo úplně , byl jen vyhřátý kontakt relé (ani jsem ho ještě nepřiletoval jen opravil na prasáka - prostě ohnul aby byl v kontaktu s deskou
může to dělat i jen blbá žárovka
a u toho ass , pokud se našteluje nižší napětí pro sepnutí , tak se po jízdě hned nevypne , a to pro to že baterie nahltá nějaký napětí a chvilku trvá než spadne na to co dokáže udržet
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
po nastartování se zaplo to jo ale pokud jsem motor zadusil přes kvalt (stejně jako by samovolně zdech při jízdě) tak to svítilo až do vypnutí klíčku (čekal jsem 5 minut)
je to snad i v tom návodu od toho ass1 že sepnuté zůstane aždo vypnutí klíčku a je to právě kvůli té možnosti poruchy motoru aby se to hned nezhaslo nebo neblikalo při probliknutí dobíjení....
kdo máte klidně vyzkoušejte nastartujte a zaduste motor přes rychlost a klíček nevypínejte
jinak mě nevydrželo asi z jiného důvodu
nejdřív to jen problikávalo při zapnutí více spotřebičů
pak to začlo i po přejetí výmolu, přejezdu atd.
no a nakonec svítilo jen po několikla ranách zespoda do pojistkovky
nakonce jsem musel vrátit původní relé.
kdyby někdo měl fotonávod popř aspoň nákres co kde vevnitř proměřit popř propájet předem moc děkuji
je to snad i v tom návodu od toho ass1 že sepnuté zůstane aždo vypnutí klíčku a je to právě kvůli té možnosti poruchy motoru aby se to hned nezhaslo nebo neblikalo při probliknutí dobíjení....
kdo máte klidně vyzkoušejte nastartujte a zaduste motor přes rychlost a klíček nevypínejte
jinak mě nevydrželo asi z jiného důvodu
nejdřív to jen problikávalo při zapnutí více spotřebičů
pak to začlo i po přejetí výmolu, přejezdu atd.
no a nakonec svítilo jen po několikla ranách zespoda do pojistkovky
nakonce jsem musel vrátit původní relé.
kdyby někdo měl fotonávod popř aspoň nákres co kde vevnitř proměřit popř propájet předem moc děkuji
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
taky jsem musel bouchat , až už to nepomohlo ,
rozlouskni to a podívej se na tišťák hledej tam kde je největší kostka - relé tam bude vyhřátý spoj
rozlouskni to a podívej se na tišťák hledej tam kde je největší kostka - relé tam bude vyhřátý spoj
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
tak jsi měl pravdu, kamarád mi to mikropájkou propájel
nyní už mi to opět funguje jen nevím proč ale neozve se při rozsvícení pípnutí ale jinak vše funguje jak má tak to neřeším.
děkuji za pomoc
nyní už mi to opět funguje jen nevím proč ale neozve se při rozsvícení pípnutí ale jinak vše funguje jak má tak to neřeším.
děkuji za pomoc
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
přátelé prosím pomiňme teď chvíli, že se automatické rozsvěceče vyrábí a zkuste mi prosím poradit
zkusil jsem si zapojit na feldě světla podle tohohle schématu
očekával jsem tyto funkce:
při zapnutém i vypnutém klíčku světla fungují normálně
po nastartování se rozsvítí parkovačky i potkávací světla a pokud to budu chtít vypnout vypnu spínač potkávacích světel
ovšem problémy:
1. při nastartovaném motoru můžu spínače přepínat a vypínat jak chci, svítí to pořád (i když relé nemá kostru)
2. při vypnutém motoru když zapnu pouze parkovačky svítí samotné, jakmile ovšem zapnu spínač potkávaček a hned vypnu kontrolka potkávaček prosvítá a relé potkávaček bzučí
3. to samé po rozsvícení potkávaček s parkovačkami a následném vypnutí klíčku (pokud je spínač potkávaček zaplý svítí i s vypnutým klíčkem, pokud je vyplý opět kontrolka potkávaček lehce prosvítá a relé bzučí
dělá to v autě i doma zkušebně na dvou světlech
závady zmizí po odpojení svorky D+ čili to asi vyřeí jedna polovodičová dioda (druhou asi zkusím propojit na druhém relé vývod 86 a 87 (tím chci získat funkci, aby při náhlém zdechnutí motoru světla svítily až do vypnutí klíčku)
co si o tom myslíte (kromě názoru že je to celé blbost když existují již hotové a vyzkoušené výrobky)
předem děkuji
zkusil jsem si zapojit na feldě světla podle tohohle schématu

očekával jsem tyto funkce:
při zapnutém i vypnutém klíčku světla fungují normálně
po nastartování se rozsvítí parkovačky i potkávací světla a pokud to budu chtít vypnout vypnu spínač potkávacích světel
ovšem problémy:
1. při nastartovaném motoru můžu spínače přepínat a vypínat jak chci, svítí to pořád (i když relé nemá kostru)
2. při vypnutém motoru když zapnu pouze parkovačky svítí samotné, jakmile ovšem zapnu spínač potkávaček a hned vypnu kontrolka potkávaček prosvítá a relé potkávaček bzučí
3. to samé po rozsvícení potkávaček s parkovačkami a následném vypnutí klíčku (pokud je spínač potkávaček zaplý svítí i s vypnutým klíčkem, pokud je vyplý opět kontrolka potkávaček lehce prosvítá a relé bzučí
dělá to v autě i doma zkušebně na dvou světlech
závady zmizí po odpojení svorky D+ čili to asi vyřeí jedna polovodičová dioda (druhou asi zkusím propojit na druhém relé vývod 86 a 87 (tím chci získat funkci, aby při náhlém zdechnutí motoru světla svítily až do vypnutí klíčku)
co si o tom myslíte (kromě názoru že je to celé blbost když existují již hotové a vyzkoušené výrobky)
předem děkuji
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
ahoj , zrovna nemám moc času na přemejšlení , ale napadlo mě , když něco měnit co to udělat dle zapojení pro ......(pro koho to bylo ? ) někam na sever , kde svítí stále , kvůli tomu byl i spínač / tlačítko ostřiku př světel aby to nestříkalo pořád
zapojení je ve schématech DP , relé se prodává na škoda dílech
zapojení je ve schématech DP , relé se prodává na škoda dílech
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
já spíše hledal stejněfunkční náhradu za ass1
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
tak po promyšlení bych to viděl takto

je tam vyřešeno vše důležité po nastartování rozsvítí při blikání dobíjení nedělá kraviny a po náhodném zdechnutí motoru svítí dokud se nevypne klíček.
v případě rozsvícení sériovým vypínačem funguje tak jak má
a lze ho deaktivovat vypnutím spínače potkávaček
vše co jsem napsal je pouze teorie a nemám zatím vyzkoušeno prosím vaše návrhy a připomínky

je tam vyřešeno vše důležité po nastartování rozsvítí při blikání dobíjení nedělá kraviny a po náhodném zdechnutí motoru svítí dokud se nevypne klíček.
v případě rozsvícení sériovým vypínačem funguje tak jak má
a lze ho deaktivovat vypnutím spínače potkávaček
vše co jsem napsal je pouze teorie a nemám zatím vyzkoušeno prosím vaše návrhy a připomínky
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
nikdo neprohlédl??
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
prhlédl , ale neví , muselo by se to odzkoušet a na to nemám čas , jediný co se mi na tom zatím nelíbí je zatížení +15
a to spínání od altíku se bude muset taky pořešit páč tam není čistý + nebo -
ale jak jsem psal přepojit to podle dp
a to spínání od altíku se bude muset taky pořešit páč tam není čistý + nebo -
ale jak jsem psal přepojit to podle dp
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
přesně úplně stejně tu 15 zatěžuje ass1 a ani s přívěsem sem nečetl že by někomu něco vyhořelo....
spínání od altíku fungovalo dobře, dělalo to brikule v momentě kdy svítilo dobíjení a to už je na obrázku TEORETICKY vyřešeno.
ale sepnutí chodilo dobře navíc teď už stačí jen první sepnutí zbytek jízdy už alternátor ke spínání není potřeba...
spínání od altíku fungovalo dobře, dělalo to brikule v momentě kdy svítilo dobíjení a to už je na obrázku TEORETICKY vyřešeno.
ale sepnutí chodilo dobře navíc teď už stačí jen první sepnutí zbytek jízdy už alternátor ke spínání není potřeba...
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
ass nezatěžuje je jen vyměněn za relé světel takže změna v okruhu veškerá žádná , silová část není napájena z 15 ale z X ,
držení kontaktu po sepnutí je vyřešený , ale sepnutí nebude tak jednoduchý (kdyby to bylo tak nebudou dělat drahý ptákoviny) ,
tam to bude chtít nějakej poměrovej spínač , něco s tranzistory , nebo operákem , není tam + nebo - ale poměr plusů aku-alt
ano u ass apod je vrozená vada ??? nebo je to jen správné odpojení po vypnutí klíčku ??? po rozsvícení kontrolky dobíjení , ale tím se taky signalizuje závada v dobíjení , páč správně fungující dobíjení při volnoběhu nesvítí
držení kontaktu po sepnutí je vyřešený , ale sepnutí nebude tak jednoduchý (kdyby to bylo tak nebudou dělat drahý ptákoviny) ,
tam to bude chtít nějakej poměrovej spínač , něco s tranzistory , nebo operákem , není tam + nebo - ale poměr plusů aku-alt
ano u ass apod je vrozená vada ??? nebo je to jen správné odpojení po vypnutí klíčku ??? po rozsvícení kontrolky dobíjení , ale tím se taky signalizuje závada v dobíjení , páč správně fungující dobíjení při volnoběhu nesvítí
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
a tohle je myšleno jako náhrada za relé potkávacích světel čili to levé relé je sériové relé potkávacích světel a z jeho patice je napojené to pravé
takže bere proud ze stejné "svorky x" jak ty říkáš tím jsem myslel tu 15tku protože je tam proud až při zaplém klíčku (kromě startování)
čili stejné napájení jako ass
mám to vyzkoušeno bez těch polovodičových diod (ty jsem tam přimaloval právě kvůli zjištěným závadám - většinou zlobily potkávačky protože ty relátka při vyplém spínači potkávaček kostřili jedno přes cívku druhého (jako při zapojení za sebou)buď přes parkovačky a nebo přes ten alternátor proto ty diody.
až bude čas i to sám vyzkouším...
to sepnutí funguje a mám takto alternátorem spínaných víc relé na traktoru (alternátor z feldy)
kdo tomu nevěří stačí druhé relé nahradit přepínacím a napojit na mazání (s diodou aby zůstala zachována správná funkce kontrolky)
a to přemostění z 87 na 86 na pravém relé je z toho důvodu, že když se rozjedeš prudčejí (na méně plynu) a ppřípadně ti zabliká dobíjení, tak nezablikají světla, totéž platí při poruše dobíjení (kdy svítí kontrolka) a nebo při náhodném zdechnutí motoru (dojde benzín, závada, havárie...) prostě budou svítit do vypnutí klíčku a pak se zase rozsvítí až zhasnutím dobíjení po startu
deaktivace systému stejně jako u ass vypnutím spínače potkávaček
a když bude potřeba rozsvítit světla bez startování pořád zůstane zachována původní funkce spínačů
takže prostě levné ass1
JEN JEDEN DŮLEŽITÝ DOTAZ, (NEZKOUŠEL JSEM TO ANI NEZJIŠŤOVAL) ZDA TA POLOVODIČOVÁ DIODA NA VÝVODU 30 PŘEŽIJE PROUD PRO NAPÁJENÍ OBRYSOVEK (BEZ POTKÁVAČEK)
jinak k tomu ass.
mě funguje docela dobře ale bohužel mám již druhé během jednoho roku
je citlivé na otřesy, a zapnutí jiných spotřebičů (po nastavení tak, aby se nevypínalo po zapnutí více spotřebičů zase svítí dlouho po vypnutí motoru a zapnutí klíčku)
a jinak po nastartování za teplého motoru mi svítí dobíjení do prvního škvrnknutí do plynu pak zhasne a už zůstane zhaslé (dělá mi to na obouch 1.3 bmm jedna nový alternátor druhá repas)
a změna v zapojení instalací ass určitá vznikne (stejná jako při mém zapojení) a to ta, že krom potkávaček jsou ze svorky x napájeny i obrysovky (případně i obrysovky přívěsu při klasice jsou totiž obrysovky napájeny stálým proudem přes spínač obrysovek)
takže bere proud ze stejné "svorky x" jak ty říkáš tím jsem myslel tu 15tku protože je tam proud až při zaplém klíčku (kromě startování)
čili stejné napájení jako ass
mám to vyzkoušeno bez těch polovodičových diod (ty jsem tam přimaloval právě kvůli zjištěným závadám - většinou zlobily potkávačky protože ty relátka při vyplém spínači potkávaček kostřili jedno přes cívku druhého (jako při zapojení za sebou)buď přes parkovačky a nebo přes ten alternátor proto ty diody.
až bude čas i to sám vyzkouším...
to sepnutí funguje a mám takto alternátorem spínaných víc relé na traktoru (alternátor z feldy)
kdo tomu nevěří stačí druhé relé nahradit přepínacím a napojit na mazání (s diodou aby zůstala zachována správná funkce kontrolky)
a to přemostění z 87 na 86 na pravém relé je z toho důvodu, že když se rozjedeš prudčejí (na méně plynu) a ppřípadně ti zabliká dobíjení, tak nezablikají světla, totéž platí při poruše dobíjení (kdy svítí kontrolka) a nebo při náhodném zdechnutí motoru (dojde benzín, závada, havárie...) prostě budou svítit do vypnutí klíčku a pak se zase rozsvítí až zhasnutím dobíjení po startu
deaktivace systému stejně jako u ass vypnutím spínače potkávaček
a když bude potřeba rozsvítit světla bez startování pořád zůstane zachována původní funkce spínačů
takže prostě levné ass1
JEN JEDEN DŮLEŽITÝ DOTAZ, (NEZKOUŠEL JSEM TO ANI NEZJIŠŤOVAL) ZDA TA POLOVODIČOVÁ DIODA NA VÝVODU 30 PŘEŽIJE PROUD PRO NAPÁJENÍ OBRYSOVEK (BEZ POTKÁVAČEK)
jinak k tomu ass.
mě funguje docela dobře ale bohužel mám již druhé během jednoho roku
je citlivé na otřesy, a zapnutí jiných spotřebičů (po nastavení tak, aby se nevypínalo po zapnutí více spotřebičů zase svítí dlouho po vypnutí motoru a zapnutí klíčku)
a jinak po nastartování za teplého motoru mi svítí dobíjení do prvního škvrnknutí do plynu pak zhasne a už zůstane zhaslé (dělá mi to na obouch 1.3 bmm jedna nový alternátor druhá repas)
a změna v zapojení instalací ass určitá vznikne (stejná jako při mém zapojení) a to ta, že krom potkávaček jsou ze svorky x napájeny i obrysovky (případně i obrysovky přívěsu při klasice jsou totiž obrysovky napájeny stálým proudem přes spínač obrysovek)
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Proč by ne .. stačí použít diodu pro odpovídající proud co jí bude procházet ...JEN JEDEN DŮLEŽITÝ DOTAZ, (NEZKOUŠEL JSEM TO ANI NEZJIŠŤOVAL) ZDA TA POLOVODIČOVÁ DIODA NA VÝVODU 30 PŘEŽIJE PROUD PRO NAPÁJENÍ OBRYSOVEK (BEZ POTKÁVAČEK)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
děkuji za vysvětlení, já zatím v životě viděl jen jeden druh polovodičové diody a toho tu mám doma pro 4 generace....
-
Kroupa
- Kontaktovat uživatele:
Jaký je typ ta dioda,napiš udaje a uvidíme hned jestli vydrží.
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
je na ní napsáno KY 708
-
Kroupa
- Kontaktovat uživatele:
Je to usměrňovací dioda na 90 Voltů a 10 Ampér.
Je to dobrá dioda na instalace v autě
Je to dobrá dioda na instalace v autě
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
no zatím jsem jí měl v traktoru pouze na kontrolku pracovních světel (více světel se spínači ale na vše jen jedna kontrolka)
tedy až budu mít čas pobastlím a vyzkouším.
recenze a fota přidám.
tedy až budu mít čas pobastlím a vyzkouším.
recenze a fota přidám.
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
přátelé prosím neukamenujte mě za mojí neznalost ale potřeboval bych k té polovodičové diodě ky 708 jednu informaci.
Pokud je na 90V 10A snese při 14V více proudu nebo jen těch 10A?
předem děkuji
Pokud je na 90V 10A snese při 14V více proudu nebo jen těch 10A?
předem děkuji
-
roman63
- Kontaktovat uživatele:
10A je stále 10A při jakémkoliv napětí.
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
chlapi prosím z vás co těmto součástkám rozumíte.
mám tu diodu (je na ní smybol že je polovodičová) a je na ní napsáno DV011-16x-16 (za DV je to buď nula nebo ó)
dokázal by mi někdo ty nicneříkající nápisy přeložit? (na internetu jsem nic podobného nenašel)
Předem děkuji
EDIT: tak je to DV811-16x-16
mám tu diodu (je na ní smybol že je polovodičová) a je na ní napsáno DV011-16x-16 (za DV je to buď nula nebo ó)
dokázal by mi někdo ty nicneříkající nápisy přeložit? (na internetu jsem nic podobného nenašel)
Předem děkuji
EDIT: tak je to DV811-16x-16
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
DV 811-16-20 2000 V 16 A kovové, katoda je na závitu (těle) diody kovové 60,00 Kč
DV 811-16R-18 1800 V 16 A kovové, katoda je na závitu (těle) diody kovové 60,00 Kč
DV 811-16R-18 1800 V 16 A kovové, katoda je na závitu (těle) diody kovové 60,00 Kč
-
felicia1
- Kontaktovat uživatele:
ááá děkuji moc kolego takže pokud chápu správně první číslo jsou ampéry a druhé kilovolty.
-
stefi74
prosím tě jak to teda máš obrázek už neni k dispozici děkuju ;)Ivarek píše:Taky dávám obyč relé ale od dobíjení.Spolehlivé,levné a jednoduché.