Trvanlivost chladící kapaliny

MPi 1AV
AEE
Xyz255
Kontaktovat uživatele:

Trvanlivost chladící kapaliny

Příspěvek od Xyz255 »

Zajel jsem k mechanikovi na výměnu kapaliny do chlazení, protože už jí uplynul interval, co je psanej všude možně, aji v tém excelovským souboru o přehledu provozu auta, co se tu dá stáhnout a on říkal, že pokud s tím chlazením není problém tak v dnešní době už to potřeba není. No chtěl jsem se radši zeptat, protože se mi to moc nezdá (hlavně kvůli tomu, že mi jeho mechanické výkony přijdou čím dál tím slabší a to nám má dělat rozvody...), jestli je to blbost co říká nebo je blbost moje přeopatrnost. Díky
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Trvanlivost chladící kapaliny

Příspěvek od ferdamravenec »

trvanlivost je napsaná na obalu kapaliny
obvykle 5 let

jináč jak se dost často píše , celoživotní náplň je počítaná na životnost automobilu , tj cca 250 000 km /cca 10 let -tak jak si to představujou výrobci automobilů - prostě pro dnešní počítačový lidi co si přečtou že je to celoživotní a taky se k tomu tak stavěj , čímž se vozidlo dokanale spotřebuje - a o to vlastně jde

stejně tak je to s převodovkou i motorem .........................
Xyz255
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xyz255 »

Mno, takže mám ji měnit samo domo nebo na to můžu zatim prdět? Protože teď mi chladící ručička přes léto lítá trvale v horní půlce, tak jsem si říkal, jestli to není taky tím třeba, že už jí dochází chladící schopnost...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

růžová 5 let, modrozelená 2-3 roky. Chladící schopnost kapaliny je stále stejná. Změní se jen když dojde k varu. Na var nemá vliv stáří kapaliny, ale její hustota.
Xyz255
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xyz255 »

Takže dlabat na mechanika a vyměnit, jo?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je to tvoje auto, záleží na tobě. Já svým autům dopřávám, takže jí pravidelně měním. Určitě to není horší, než nechat starou.
Důležité je ovšem i správně naředit novou, měla by být v poměru 50/50. Při dodržení tohoto poměru je zaručeno nezamrznutí v zimě, ale i dobré chlazení v létě, jelikož bod varu je až při +115°C. Na léto se často zapomíná, všichni měří hustotu jen před zimou, málokdo před létem. ;)
Xyz255
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Xyz255 »

No samozřejmě, že bych všecko nejradši dělal jak je předepsaný... Předpokládám, že výměna je popsaná v DP a dotazy hodně zodpovězeny tady, tak si to nastuduju a vyměním. Díky za radu :thumleft:
Odpovědět