103457 : Jde o to, jestli oba mluvíme o tom samém... někdo má zafixováno BMM = stará tvář a pokud někde vidí oldface, automaticky hovoří o BMM. Některé staré xichty tuším od r.1997 už ale měly MPI. Nicméně z takové neznalosti bych se nedovolil tě podezírat

. Faktem je, že opravář nejsem a BMM jsem nikdy neměl, nicméně, pokud jsem k některému přišel, vždy mělo hliníkový domek. Protože vím, o jak choulostivou věc se jedná, dost si zrovna toho termostatu a domečku všímám. Nicméně, určitě nechci tvrdit, že jsem sežral všechnu moudrost světa a že neexistuje BMM s plasťákem. Může být dílo náhody, že zatím všechny, co jsem viděl, měly hliník viz ty odkazy v mém příspěvku výše. Mě dva plastové dekly s vyjímatelnou vložkou termostatu zklamaly a myslím, že jsem nebyl sám, stěžuje si tady na fóru na to dost lidí. Podle mého je obecně problém v rozdílné roztažnosti různých plastů (domek je z jiného plastu než víko a zdá se mi víko také méně masivní). Může to ale také být tím, že jsem měl podvakrát prostě smůlu a tys měl štěstí. Každopádně trvám na tom, že hliníková varianta = na věky, což u plastové nemusí být pravda. Podmínkou je samozřejmě mít někoho, kdo vyrobí hliníkovou vložku, ale s tím vařením to není až tak nutné, já měl vařenou jen jednu vložku (sedlo čidla) a ostatní dvě byly lisované, pokud se to udělá přesně, nekápne ani jedna.
Maty: Máš recht, nechal jsem původní vložku co tam byla, wahler jsem tam nedával. Samozřejmě, že lze upravit vložku Wahler přesně - třeba na soustruhu, ale kdo má soustruh nemá většinou problém s výrobou vložky a úpravou hliníkového domku. Při ne úplně přesné úpravě vložky termostatu např. nůžkami vidím možnou netěsnost mezi víkem a termostatem, jak ty píšeš únik od motoru k chladiči = pozdější zahřátí motoru, hlavně v zimě. Ale třeba by to nebylo tak dramatické jak si myslím. Každopádně mně to teklo oboje, mimochodem nová těsnící guma mezí víkem a domečkem byla součástí víka, takže starou jsem tam jistojistě nenechával a samozřejmě jsem zkoušel i utěsňovat červeným silikonem. Dokonce jsem rovnal i plastový domeček, ale vše marno. Prostě dřív nebo později to teklo opět. A že by to bylo tím, že mám levý ruce, to si fakt nemyslím...
Koneckonců není to jen můj názor, píše se o tom v podobném duchu i zde:
http://jmjm.cz/clanky-skoda-felicia-130 ... #termostat
NIcméně - rozhodně nechci tvrdit, jak jsem psal již výše, že plasťák nikdy nemůže nikomu dobře sloužit. Já s ním mám ovšem špatnou zkušenost, na rozdíl od předělaného hliníkáče. To je asi vše, co jsem k tomu chtěl poznamenat...