Kdy vám sepne větrák?

MPi 1AV
AEE
Anca

Kdy vám sepne větrák?

Příspěvek od Anca »

Zdravíčko, kdy se vám sepne větrák? Myslím že mě sepiná pouzdě, ručička už je nad pulkou a až po nějaké době se zapne. Má to tak být? Nebo by teplota neměla překročit pulku?
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdy vám sepne větrák?

Příspěvek od Zdenda19895 »

Tak to nevím. teplotu měřím na °C, ne na půlky. :)
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
Anca

Příspěvek od Anca »

Já na budíku nemám napsané stupně :cry:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Půlka je cca 90°C takže je to asi tak správně, mě to taky spíná kdyř jde ručička z půlky nahoru, ale přesně to nesleduju, sepne to tak na 3 vteřiny a vypne.
Anca

Příspěvek od Anca »

A jde to nějak štelovat kdy se má sepnout?
top gun - FK

Příspěvek od top gun - FK »

no ja mam podla vag 90 stupnov milimeter dva nad polkou,vetrak mi zopina pri 97-98 stupnov co je pred tou poslednou tenkou bielov rucickov
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Normálně to spíná až pořádný kus nad vodorovnou čárkou. Vodorovná čárka je pracovní teplota.
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Mně spíná taky až hodně nad tou silnou vodorovnou čárkou....
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
zemlak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zemlak »

Otázka: Jak poznáte, že sepnul větrák?
Mě se jen párkrát teď v létě ve vedrech stalo, že jsem zastavil a větrák ještě běžel..
Suchy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suchy »

zemlak píše:Otázka: Jak poznáte, že sepnul větrák?
Mě se jen párkrát teď v létě ve vedrech stalo, že jsem zastavil a větrák ještě běžel..
A nebude to tím,že ještě dobíhá i když máš vyplej motor a až se ochladí tak vypne?
Já si to ho zapínam sám na vypínači.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

zemlak píše:Otázka: Jak poznáte, že sepnul větrák?
Taky mi sepíná kus nad tou vodorovnou čárkou. To že ještě chvíli beží po zastavení (vypnutí motoru), je asi normální, resp. mě to tak dělá taky.
zemlak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zemlak »

Jo, tak to jsem rád.. ale právě jsem si nikdy nevšim, že běží dokud jsem nezastavil.. nějak ho dovnitř do auta neslyším.. a to neposlouchám rádio nějak moc nahlas..
Ale tak nikdy jsem to ještě neuvařil, takže snad to funguje všechno správně :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mě teď v tom horku běží furt. Zapne hned jak zmáčknu čudlík se sněhovou vločkou ;)
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Dennyn píše: Taky mi sepíná kus nad tou vodorovnou čárkou. To že ještě chvíli beží po zastavení (vypnutí motoru), je asi normální, resp. mě to tak dělá taky.
jj. Tak je to spravne, tak to ma byt. :lol:
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

spíná mi také kus nad vodorovnou čárkou a že běží větrák po vypnutí motoru je taky normální. Spíš bych radil dokud běží větrák, tak motor nevypínat. Až přestane, tak chcípnout motor.
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Josh123456 píše:spíná mi také kus nad vodorovnou čárkou a že běží větrák po vypnutí motoru je taky normální. Spíš bych radil dokud běží větrák, tak motor nevypínat. Až přestane, tak chcípnout motor.
Pokud budeš stát na místě se zahřátým motorem, tak ti asi nikdy nevypne při nastartovaném motoru. :)
smazany clen - FK

Záleží na tom,jaký tam máte spínač.Já tam po poruše toho původního dal 92/87 a spíná to ten kousek nad půlkou.Předtím jsem tam měl :) podle odhadu tak 95/87,či co.A vám to asi spíná při nějakejch 98.
Josh123456 - FK

Zdenda19895 píše: Pokud budeš stát na místě se zahřátým motorem, tak ti asi nikdy nevypne při nastartovaném motoru. :)
ale vypne. Sepne a až vychladí, tak zase vypne i když stojí na místě, tak to musí větrák uchladit na mez pod spínací teplotu čidla a tak dokola než se auto uvede do pohybu pak jasně vypne...
smazany clen - FK

Je to tak.Je 30 stupňů,stojím deset minut v koloně a větrák sepne-vychladí,vypne.A tak pořád dokola. :)
Josh123456 - FK

jj tak to má bejt :-)
MagicanBlack - FK

Příspěvek od MagicanBlack - FK »

Hmm me spina tesne pred to predposledni carkou...pak to vyfouka... spadne to nekam nad pulku.. a pak zase to vyleze a tak porad dokola.. no kdyz sem to mel novy a videl jak ta teplota roste az takhle nahoru.. tak sem se docela lekl.. ale ted uz sem klidnej.. ale uz se nejakou dobu premlouvam to udelat jeste na tlacitko.. v kolone ho zapnu.. a cajk..
smazany clen - FK

MagicanBlack píše:Hmm me spina tesne pred to predposledni carkou...pak to vyfouka... spadne to nekam nad pulku.. a pak zase to vyleze a tak porad dokola.. no kdyz sem to mel novy a videl jak ta teplota roste az takhle nahoru.. tak sem se docela lekl.. ale ted uz sem klidnej.. ale uz se nejakou dobu premlouvam to udelat jeste na tlacitko.. v kolone ho zapnu.. a cajk..
Ne,to je v pořádku.Jenom máš čidlo,který má vyšší prahovou teplotu,ale myslím,že máš to,co tam má origo být.
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Josh123456 píše: ale vypne. Sepne a až vychladí, tak zase vypne i když stojí na místě, tak to musí větrák uchladit na mez pod spínací teplotu čidla a tak dokola než se auto uvede do pohybu pak jasně vypne...
Já jsem to sice nezkoušel ale vím že jsem stál hóóódně dlouho s nastartovaným motorem a ventilátor jel pořád. Teplota ale nestoupala, držela se zhruba na stejné úrovni jako když zapnul. Po vypnutí motoru asi za minutu (nevím to přesně ) ventilátor vypne. Nevidím důvod proč čekat půl hodiny z nastartovaným motorem až vypne ventilátor. :) Ani kdyby to bylo fakt těch deset minut. :lol: Musím to někdy stopnout zatím mě to nikdy nenapadlo. :lol:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

On je rozdíl mezi 1,3kou a 1,6kou vevelikosti chladiče a výkonu ventilátoru, proto 1,6 chladí kratší dobu ventilátorem než 1,3ka
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

103457, vidíš to mě nenapadlo. :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

U každého auta bez klimatizace to na volnoběh musí vypínat a zapínat. Když by se to točilo už na volnoběh furt, tak by to pak nestíhalo chladit při popojíždění.
Josh123456 - FK

Já jsem taky nemluvil jen o 1,6, ale i o 1,3.
Josh123456 - FK

Atnarfus píše:U každého auta bez klimatizace to na volnoběh musí vypínat a zapínat. Když by se to točilo už na volnoběh furt, tak by to pak nestíhalo chladit při popojíždění.
a nebo by už mohlo, když to nevypíná ve volnoběhu načatý těs. pod hlavou
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Atnarfus píše:U každého auta bez klimatizace to na volnoběh musí vypínat a zapínat. Když by se to točilo už na volnoběh furt, tak by to pak nestíhalo chladit při popojíždění.
Já jsem psal že jsem to nestopoval. :) Nebyl důvod když se mi auto nehřeje. Jen se mi to zdá dlouho na to abych čekal se zapnutým motorem až se ventilátor vypne a navíc bezdůvodně. :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Asi takhle. Přijedu s Feldou domu. Než otevřu vrata u garáže tak začne foukat. Zajedu dovnitř, vypnu motor a než vylezu z auta tak se větrák vypne.
Když jsem měl Favorita, tak ten se nikdy takhle rychle nezapnul. Když už se zapnul tak ale moc dlouho nevětral.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je to asi u jednotlivých motorů stejné, když jsem měl 1,3ku, tak té trvalo dlouho než se zahřála natolik, aby sepnul ventilátor, ale když sepnul, tak zase foukal poměrně dlouho, kdežto 1,6ka se ohřívá mnohem rychleji, ale zase rychleji vychladí
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Tak já to mam u 1.6ky asi nějak obráceně. Dlouho trvá než sepne, ale když sepne tak běží třeba půl minuty, a když stojim dál na místě, tak potom už spíná v krátkejch intervalech po sobě.
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
smazany clen - FK

V mém případě u 1.6 (dělá to tak od novoti) mi ukazuje normální provozní teplotu asi 2 mm pod prostřední ryskou, což by odpovídalo 85 -88 C. Ventilátor spíná asi 1 -2 mm nad prostřední ryskou (asi ve 93 C). Po dosažení prostř. rysky vypne. Pak při normální jízdě při náporu vzduchu zase klesne k těm cca. 85 C dle budíku. S VAGem jsem to nekontroloval. Podobný stav jako mám já zde dříve popisovalo již více lidí, je to údajně OK. Nemám tedy ručičku přikovanou stále pevně na 90 C, ukazuje spíše pod. Nikdy však neklesne až k 70 C. Mám za to, že je lépe teplota nižší (kolem 85 C), než aby se to přehřívalo a šlo to ke 100 C a výše. Jinak ty rafiky u teploměru prý dříve nebo později zmizí, budou nahrazeny kontrolkou.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

S ohledem na přesnost ukazatele teploty v palubce ti to pravděpodobně funguje správně. Na nějaký milimetr na rafičce se nedá koukat.
Josh123456 - FK

Keldon píše:V mém případě u 1.6 (dělá to tak od novoti) mi ukazuje normální provozní teplotu asi 2 mm pod prostřední ryskou, což by odpovídalo 85 -88 C. Ventilátor spíná asi 1 -2 mm nad prostřední ryskou (asi ve 93 C). Po dosažení prostř. rysky vypne. Pak při normální jízdě při náporu vzduchu zase klesne k těm cca. 85 C dle budíku. S VAGem jsem to nekontroloval. Podobný stav jako mám já zde dříve popisovalo již více lidí, je to údajně OK. Nemám tedy ručičku přikovanou stále pevně na 90 C, ukazuje spíše pod. Nikdy však neklesne až k 70 C. Mám za to, že je lépe teplota nižší (kolem 85 C), než aby se to přehřívalo a šlo to ke 100 C a výše. Jinak ty rafiky u teploměru prý dříve nebo později zmizí, budou nahrazeny kontrolkou.
Mě se to chová úplně stejně.. Takže je to asi ok :)
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Mě sepne kousek nad prostřední čárkou.
smazany clen - FK

mě sepne asi cm pod tou poslední tlustou bílou čárkou "110 stupňů"
zdenek56 - FK

Příspěvek od zdenek56 - FK »

Ja sem si do svoji 1,6LPG dal cidlo ze škody 120, ten spíná větrák v 89st. je to změřený na VAG sepne přesně v 89st a to je tak 2mm po pulkou na budíku teploty a vypne v 86st.
Originál felici čidlo spíná v 98st a to uz nekdy u LPG bejvá pozdě,
od tý doby co mám čidlo stodvacítkový sem v létě neměl problém, akorát častěji spíná vetrák ale to větráku jenom prospívá, a motoru taky.
Oncle
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oncle »

Mám upravenej motor - snížená hlava+vačka měl sem problémy s chlazením, čidlo spínalo pozdě 98 stupnu,
dal sem tam tedy čidlo ze škody 120 a větrák spína při 85 stupních - problém vyřešen :D
v létě spína hodně často, ale motor má stále provozní teplotu.
Obrázek Prodej Autokosmetiky a servis mycí, čistící a uklidové techniky.
http://www.sigra.cz

Onclova Race Felis - http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=9101
Andrew8 - FK

Příspěvek od Andrew8 - FK »

Mám 1.6 s klimou a na tý klimatizaci taky podle mě záleží. Už jenom proto, že chladič klimy je danej před chladič motoru, takže musí větrák běžet dýl než to zchladí. A když jedete se zapnutou klimou tak si všimněte že větrák sepíná častěji a i když teplota motoru je na normálu, to právě sepne aby chladil klimatizaci.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když máš zapnutou klimatizaci, tak větrák jede pořád (na první stupeň). Ve Feldě s klimou je větrák dvoustupňový a druhý stupeň se spíná když se motor moc zahřeje, nebo když je velký tlak v klimatizaci. Ten druhý stupeň se ale spíná fakt vyjímečně, když je extra teplo a popojíždíš někde v koloně. Už první stupeň většinou zvládá držet teplotu motoru tak, že se rafička nezvedá nad vodorovnou čárku.

Jestli se ti větrák po zapnutí klimatizace nezačne hned točit, tak tam máš něco špatně.
Andrew8 - FK

Jojo to se zapne, ale neběží uplně nonstop, ale podle tý klimy, ta taky jak vychladí tak se vypíná a zapíná. To je cejtit na plynu, když sepne jak klesne výkon.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Klima vypíná a zapíná kompresor (to cítíš na výkonu), ale větrák jede furt. Jestli máš origoš klimu a větrák ti vypíná, tak je tam zrada.
Andrew8 - FK

Hou, no jistej si tím nejsem, v létě zkouknu pozornějc.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

To můžeš zkusit klidně dnes. Sice je taková kosa, že se kompresor vůbec nesepne, ale větrák se hned rozeběhne.
Jinak to ani nemůže být. Přímo tlačítkem se sněhovou vločkou sepneš relátko prvního stupně větráku. Žádná řídící jednotka ani snímač teploty do toho nekecá.
Andrew8 - FK

Dobrý, šlape to jak má. :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

OK
Odpovědět