Odvzdušnění brzd

paolo

Odvzdušnění brzd

Příspěvek od paolo »

nazdar lidičky dneska jsem vyměnil pístek(ten velkej) bohužel se to neobešlo bez vypuštění kapaliny odvzdušnil jsem pouze pravé přední kolo stačí to nebo musím všechny čtyři....odvzdušňoval jsem tak že jsem napumpoval pedál a pak povolil odvzduš. šroub hodil na něj hadičku a koukal dokud nepřestanou ucházet bublinky.... a tak dokola pumpování upouštění dělal jsem to správně případně kdybych musel odvzdušňovat i vzadu napište prosím nějaký návod jak rozdělat ten buben nikdy jsem to nedělal

Všem dík za rady dneska jsem měnil mimo jiné desky a kotouče a byl to docela porod zarezlý vodící čepy + pístky :oops: ale hrubá síla zvítezila

Zdar feldám :P
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: odvzdušnění

Příspěvek od Atnarfus »

Odvzdušňovat se dá jenom ve dvou. Jeden našlape a drží. Druhý povolí ventil. Pedál propadne na podlahu a pomocník ho stále drží sešlápnutý. Ventil se utáhne a pak znovu našlapat.
Když odvzdušňovat, tak raději všechna kola.
mikka

Příspěvek od mikka »

Kvůli odvzdušňování zadních brzd buben sundávat nemusíš, odvzdušňovací šroubek je na štítu brzdy nahoře, směrem ke středu vozu.
Hanuš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanuš »

kdyz je treba odvzudnovat? Dneska jsem kontroloval predni desticky a pote co jsem vse dal dohromady, tak nastal problem se zadnimi brzdami. Kdyz zmacknu pedal brzdy a on se pak vraci tak mi zadni brzdy "vrzou a piskaji", No neco strasneho :( . Stejny zvuk to dela i pri stahovani rucni bzrdy. Jakou to muze mit souvislost s demontazi prednich desticek a jak se toho zvuku zbavit?
Dobre auto nepoznas po ctvrt mili, ale po dvaceti letech!!!
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Pakny jak se hýbou tak šourají o štít.... už jsi to měl asi i před tím jen sis toho nevšimnul:)
Hanuš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanuš »

toho piskani bych si vsiml i drive si myslim. Ten zvuk jsem slysel dneska poprve a jde soucasne z obou 2 stran zadnich brzd pri povolovani pedalu ci rucni brzdy :( ... a jak ho lze vyresit?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Rozebrat, zjistit co tam vrže, očistit a případně lehounce máznout.

Odvzdušňovat se mají brzdy jednou za rok. Já to dělám pokaždé, když přehazuju kola na zimní a zpět.
Sice jsem tam nikdy žádný vzduch neměl, ale alespoň se pokaždé ta kapalina trochu obmění. Nedělám pak jednou za dva roky kompletní výměnu brzdové kapaliny.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Hanus píše:toho piskani bych si vsiml i drive si myslim. Ten zvuk jsem slysel dneska poprve a jde soucasne z obou 2 stran zadnich brzd pri povolovani pedalu ci rucni brzdy :( ... a jak ho lze vyresit?
To je úplně normální. Já to mám takya myslím že i spousta jiných Felinářů. :-) Při koupi jsem to neměl protože to bylo mázlé a teďka se to ozývá. Budu to muset rozhodit a máznout to pod paknou. Tam se to opírá o ten štít.
Hanuš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanuš »

Rozebral jsem oba 2 bubny.. postrikal WDckem pruziny a dal zpet. Uz zas nic nepiska :lol:
Naposledy upravil(a) emilio52 dne sob 12. pro 2009 20:18:56, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
smazany clen - FK

Hanus: a doufám že jhsi nezapomněl postříkat i bubny a pakny aby to tak nedrhlo. :-))))
Barvas - FK

Příspěvek od Barvas - FK »

Hanus píše:kdyz je treba odvzudnovat? Dneska jsem kontroloval predni desticky a pote co jsem vse dal dohromady, tak nastal problem se zadnimi brzdami. Kdyz zmacknu pedal brzdy a on se pak vraci tak mi zadni brzdy "vrzou a piskaji", No neco strasneho :( . Stejny zvuk to dela i pri stahovani rucni bzrdy. Jakou to muze mit souvislost s demontazi prednich desticek a jak se toho zvuku zbavit?
Nemá to žádnou souvislost, jen sis toho předtím nevšiml. Nejlepší je to vůbec neřešit a pokud se necháš zlákat nějakým mazáním a pod. tak doporučuji velmi opatrně.
jozkacerny

Příspěvek od jozkacerny »

Matias píše:Hanus: a doufám že jhsi nezapomněl postříkat i bubny a pakny aby to tak nedrhlo. :-))))
já ty bubny projistotu naplnil celé vazelinou, aby byl klid :)
smazany clen - FK

Tohle kviknutí to dělá už od roku 94,kdy došlo k sjednocení zadních bubnů s koncernem. :?
Kadlik

Příspěvek od Kadlik »

Zdravim vsechny!! mam dotaz....v jakem poradi se brzdy odvzdusnuji? ma to nejaky system nebo je to fuk? nasel jsem par variant pro opla a fiata, ale nevim ktera je vhodna pro feldu. predem diky Kaja ;)
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenda19895 »

Odvzdušňovat začínej vždy od kola nejvíce vzdáleného od hlavního brzdového válce, to je pravé zadní a skonči u nejbližšího, levého předního. :)
Naposledy upravil(a) Zdenda19895 dne pon 30. lis 2009 18:47:43, celkem upraveno 1 x.
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
mike320

Příspěvek od mike320 »

Zdravim. Musi byt pri odvzdusnovani brzd nastartovano (funkcni posilovac brzd)? Nekdo tvrdi, ze ano nekdo, ze ne. Dekuji
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Nemusíš mít nastartováno .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

Atnarfus píše:Odvzdušňovat se dá jenom ve dvou. Jeden našlape a drží. Druhý povolí ventil. Pedál propadne na podlahu a pomocník ho stále drží sešlápnutý. Ventil se utáhne a pak znovu našlapat.
Když odvzdušňovat, tak raději všechna kola.
sice je to stary ale rozvirim vody,ja odvzdusnuju temer vzdycky sam,bez pripravku, proste povolim odvzdusnovak a pokud je vse vporadku kapalina samovolne vytece ,necham ji par sekund vytikat ,zavru to ,slapnu na brzdu,otevru necham odkapat ,zavru a je to hotove,takhle se odvzusnovali formule a racing auta protze pri slapani si muzete hlavnim brzdovym valcem vytvorit bublinku a ta pak bude delat problem,pokud to udelam jak rikam,tedy naliju kapalinu zapalim si cigo at se ustali bublinky a pak jedu jak sem popsal,a vzdycky to bylo v cajku............
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
Adler - FK

Příspěvek od Adler - FK »

Není nutné odvzdušňovat ve dvou... Já odvzdušňuju sám. Mám k tomu jednoduchý přípravek... asi půl metru hadičky, sklenici a jednocestný ventil z ostřikovačů (prodává se i souprava tzv. "one man brake bleeder", ale proč vyhazovat zbytečně prachy za něco co si můžu udělat cca za 20 Kč) Pak už jednoduše stačí šlapat na pedál a kontrolovat až přestanou jít bublinky (samozřejmě nevynechat kontrolu hladiny v nádržce).

Edit: Teď mi došlo že ty přípravky mám vlastně dva, protože takhle odvzdušňuju rovnou do kříže abych se nemusel tolik namáhat. :D
Francis - FK

1,3 MPI - ODVZDUŠNĚNÍ BRZD - Nastartovat?

Příspěvek od Francis - FK »

V ČKD (FAQ) jsem našel mnoho návodů na odvzdušnění brzd . . . Ale ani v jednom není, zda-li mít u toho nastartovaný motor, či jen zapalování, či tak něco . . .

mám Felicii 1,3 MPi

Co všechno u toho máte zapnuté, či vypnuté?

(Fór typu: "Vyplýýý mám zadní mlhovky" si nechte ;) :D )

Děkuji . . .
Marty_pv - FK

Re: 1,3 MPI - ODVZDUŠNĚNÍ BRZD - Nastartovat?

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Tady máš návod přímo z DP - o startování se nepíše nic
Obrázek
Cartman - FK

Příspěvek od Cartman - FK »

Přesně jak píše Marty, jen šlapej, povoluj ovzdušňováky a dolejvej kapalinu. A hlavně bacha ať nestrhneš nebo neutrhneš odvzdušňovák, zybtečná práce navíc.
Francis - FK

- Marty_pv: Díííky . . . :)

- Cartman: vzadu mam nové brzd. válečky, takže to neutrhnu a ve předu to prej neutrhnu, co říkali lidi tady na fóru . . .

Děkuji :alien:
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Nooo to ze mas vzadu nove neznamena ze se nedaji utrhnout ;) oni jsou tak malicky a tenoucky steny tak pozor!! A ja jen dodam ze je lepsi mit auto na rovine zaklinovany a s odbrzdenou ruckou ;)
Francis - FK

- Kuladmin: Jo... dám bacha . . .
Já mam auto vždycky na rovině a zaklínovaný na šesti místech, když mám jedno kolo oddělané... když se u kola hrabu, tak to zvednu heverem a spustim to na stabilní špalek . . .
Odbrzdit ručku.... dobře . . . asi bych nad tim přemejšlel, jak má být, kdybych to zrovna šel dělat . . . Dík :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli máš ABS, tak během odvzdušňování nezapínej zapalování.
Fugas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fugas »

Chlapi, mám dotaz k odvzdušnění Felicie s ABS...
Někde jsem tu na fóru četl, že je možné brzdy odvzdušnit pomocí čerpadla ABS, které se zapne skrz VAG. Pak se už jenom povolují odvzdušňováky a kontroluje hladina v nádržce brzdovky.
Může mi k tomu někdo něco napsat?¨
Dík moc ;)
Marty_pv - FK

Re: Odvzdušnění brzd

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Bez diagnostiky by to taky mělo jít, jenom nesmíš zapnout během odvzdušňování zapalování (kvůli možnému zavzdušnění hydraulické části ABS)
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... bs#p152617
S diagnostikou je to jednodušší protože ti ABS jednotka podrží sama tlak a nemusíš držet furt pedál, jenom upouštíš
Podle bydliště to nemáš do Pv tak daleko, kdybys chtěl tak by se dalo odvzdušnění/diagnostika zařídit :) případně SZ
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No nechci se hádat ale s tou pumpou u ABS to máš odzkoušený?
Fugas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fugas »

marty,
Velice si vážím nabídky, ale není to momentálně akutní věc. Navíc brzdy bez problémů odvzdušním i klasicky (teda pokud povolím odvzdušňováky :lol: ). Jen jsem si říkal, že bych mohl vyzkoušet něco "pohodlnějšího".
Možná, pokud bys měl čas a chuť, bys mi prosím mohl zkusit nastínit, jak bych se k oné funkci mohl dopracovat skrz klasický VAG 304, poněvadž z tvého odkazu na vlákno jsem moc nevyčetl.
Tak jak tak se s tebou někdy moc rád sejdu a rozeberu problematiku těch našich "krasavic" ;)
kousek - FK

Příspěvek od kousek - FK »

Mám dotaz dnes jsem vymenil kotouce desticky dal sem i nove pisty rozchodil jsem a promazal čepy vše probehlo celkem v poradku ale ted kdyz to chci odvzdusnit tak z toho sroubu nic netece kapalina se neztraci poznamenavam ze pouzivam tento pripravek http://www.uni-max.cz/sada-na-odvzdusne ... ds-free/d/
a kdyz šlapu na pedal tak nechce napumpovat furt jde mekce nemame nekdo nejakej napad co delam spatne poznamenavam ze ze jsem takovej stredne zrucnej kutil a odvzdusnovani delam poprve
Kroupa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kroupa »

Je lepší to dělat ve dvou lidech ne s touto sadou co máš.Pokud jsi udělal to co jsi napsal tak by kapalina měla natéct sama pokud odděláš víčko z nádržky a povolíš odvzdušnění na brzdiči nebo zadním válečku.Záleží co děláš.Pokud jsi to nikdy nedělal tak je nejlepší posadit někoho do auta a při následujícím postupu začít postupně od LP:PP:LZ:PZ kolo.Pětkrát našlapat při zavřeném odvzdušňováku.Držet pedál,mírně tlačit a otevřít odvzdušňovák.Jak se pedál dotkne podlahy,zavřít odvzdušňovák,našlapat,držet,tlačit atd...pořád dokola dokud jde z hadičky vzduch s kapalinou.Samozřejmě otevřená nádržka a stále dolévat kapalinu.
Ten co odpouští pod autem řídí toho co sedí v autě.Vede ho jak potřebuje. :lol:
kousek - FK

Dík no zkusím zitra muj postup byl takovej ze sem otevrel nadrzku dolil sem plnou kapalinu na sroub nasadil ten adapter od toho pripravku povolil sroub a sel do auta pumpovat ale nic ani kapka to je prave to zajimave jinak jeste si stim rano chvilku pohraju a jinak nekoho nazenu at jde slapat :hlava:
Kroupa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kroupa »

Je možné jestli jsi na to šlapal zbrkle,že zůstal vyset hlavní pracoví válec pod pedálem.Podívej se pod pedál jestli na něco tlačí nebo mačkáš jen péro od pedálu.Pak by mohlo pomoct lehce pošlapávat pedál a lehounce poklepat válec za posilovačem,aby se pustil.Pokud jsi jej prošlápl tak to drží gumičky.Musíš to vše projít,těžko radit když to není vidět.
kousek - FK

No me ten pedal jde tak lehce a slysim jakoby zkuk nejakeho pera zitra to zkouknu tim proslapnutim myslis co jako ze neco vypadlo a musi se to dat zpet nebo to je na vymenu nebo opravu
Kroupa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kroupa »

Tím prošlápnutím jsem myslel,že jsi ho zešlápnul a zůstal vyset a tudíž se nevrací a nepumpuje kapalinu.Jak jsem psal prohlídnout a lehounce poklepat a při tom se modlit,aby skočil zpět.Jinak odmontovat z posilovače a rozhýbat.Nebo rovnou vyměnit za nový :roll:
kousek - FK

no tak jsem to zkousel a nezdarilo se proste at slapu jak slapu tak pedal jde porad stejne lehce proste to nechce pumpovat kapalina je tam plna a byla i pres noc takze neutika ale jako by by se ani nedostala do brzd a za druhe stim pedalem bych to chtel vyzkouset ale nevim co a jak tak nejakou radu pls

myslis vymet toto http://www.autoalku.cz/produkt/hlavni-b ... cia-znvika
je ta vymena tezka nebo se da udelat doma na kolene dik za info
kousek - FK

tak jsem stim byl v servisu a ten mechanik nechapal o co jde zkousel to odzvdusnit ale nepodarilo se a kdyz bylo auto na zvedaku tak nebrzdilo ani jedno kolo ale jakmile se postavi na kola tak tam nejaky brzdny ucinek je takze usoudil ze by to mohl byt hlavni brzdovy valec ale prej je to divny prej jich menily tak 5 za 10 let no a kdyz sem pak jel domu tak to brzdilo sice slabe ale brzdilo pak sem zkusil odzvdusnit a sla z toho kapalina ale je trosku pak zas pedal zmeknul a kdyz auto nastartuju a mackam na brzdu tak slysim syceni uz opravdu nevím
Foglik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Foglik »

A co ABS? Mas?
kousek - FK

abs nemam
Kroupa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kroupa »

Proč to ten mechanik rovnou neoddělal ten válec.Je to ten co máš na fotce.Povolíš trubičky a dvě matky od posilovače.To sičení je vpořádku to dělá posilovač.
Opravdu to vypadá na ten válec.Vyměň jej za nový a než jej zapojíš do okruhu tak do něj nalej brzdovou kapalinu,ať ho nedřeš na sucho než se zaleje.
Není to složité.Pokud teda nejsi úplně levý :lol:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

nešlo to odvzdušnit ? jednoduchá rada ASI brzdovej válec , > ten se vymění > pak se zjistí že to tím není , a bude se hledat něco dál . .....................................
psal jsi že jsi dělal brzdy , taky jsi psal že by jsi chtěl měnit potrubí - rezavé ,
moje rada : vyměň potrubí , brzdový hadice , odvzdušni , zkontroluj zadek a pak se může řešit co dál
Odpovědět