103457 píše:Podstata denního svícení je v tom, že SPDS světla nedělají kužel světla, tudíž nemohou v žádném případě oslňovat. To je hlavní princip SPDS. Úspora energie je až na druhém místě, první je bezpečnost. Skla světel u feldy jsou speciálně lisována tak, aby dělaly kužel světla, který je přesně směrován na vozovku ( proto například nelze použít u nás světla z feld, které byly vyrobeny s pravostraným řízením )
Pokud auto má SPDS již z výroby jako součást hlavního světlometu, tak je s tím počítáno a samotné světlo je již konstruováno tak, aby SPDS kužel světla nedělalo.
Za mně mohu jen říct, že tvoje varianta není dobrá.
Ano, světla u Feldy dělají kužel světla, ale přece je blbost, aby nějak oslňovala. To by byl mimo jiné mnohem větší průšvih v noci, kde se tlumená světla používají běžně, než ve dne, kdy se právě může použít denní svícení. To, že SPDS je lepší volba, se nesnažim popřít, s tim souhlasim, nicméně taky o dost dražší a pracnější volba
A co srovnání právě s ASS1, jak tu zmiňoval emilio? Když pominu automatické rozsvicení/zhasínání u tohoto systému.. výsledek mého návrhu a ASS1 by měl být zhruba stejný, ne?
smrcek píše:Jenomže ta Ibiza a další auta to mají homologováno v rámci atestu světla. Pro mě denní svícení znamená úsporu hlavních žárovek (např. Nightbreaker) a to si žádá samostatná světla
Ale řešení co si nabídl vypadá zajímavě

Jasně, homologaci až tak neřešim, to je další věc

v dnešní době je pro mě úspora hlavních žárovek ne až tak podstatná, neboť mám Nightbreakery na autě už rok, koupit se dají i za 250Kč pár, což je pohoda.... najeto přes 20 000km (po celou dobu se svítilo) a stále drží... I kdyby za chvíli měly prasknout, ta cena už dneska neni až tak závratná

poměr cen vychází zhruba na 4 páry Nightbreakerů = 1 SPDS. SPDS taky uplně nezabrání praskání žárovek, jenom tomu pomůže...